Kathmandu - Bhaktapur
Door: Eric
Blijf op de hoogte en volg Eric
05 November 2010 | Nepal, Bhaktapur
Kathmandu, 4 nov 2010
Zo vandaag traag op gang gekomen. Laatste dag in Kathmandu. Rustig ontbeten en pas tegen 11 uur de straat opgegaan. Bestemming: De tempels en Ghats langs de Bagmati rivier. Een behoorlijke wandeling weer door al die steegjes. Op een gegeven moment kom ik in de achterbuurten van Kathmandu en de armoede neemt elke stap toe. Op een gegeven moment begin ik me zelfs ongemakkelijk en unheimisch te voelen. Na nog een kwartiertje doorstappen kom ik aan bij de rivier.... rivier? Open riool zul je bedoelen... de rivier zelf is niet meer dan een zielig stroompje met bergen en bergen afval erin en een vreselijke stank. Inmiddels hebben de woningen plaatsgemaakt voor een krottenwijk met daar tussen hier en daar een vervallen tempel. De Ghats zouden nog iets verder naar t westen moeten zijn dus ik loop langs de rivier die kant op. Ik kom geen Ghats tegen en al gauw heb ik zo iets van ik wil hier weg. Derhalve weer naar t noorden gewend en na een halfuurtje lopen ben ik weer op bekend terrein, Thamel.... ten slotte blijf ik gewoon een domme witte toerist. Heb ook geen foto's gemaakt onderweg, op een of andere manier vond ik dat ongepast... dus helaas, weinig kiekjes bij dit reisverslag.
In het hotel nog even mijn mail gecheckt maar helaas... nog geen reactie van Yanneke... (wie is Yanneke nou weer hoor ik jullie denken) Yanneke is de vrouw van Oasis.... hmmm niet veel duidelijker denk ik? Oasis is de eigenaar van het hotel "at the end of the universe" in Nagarkot en alleen al vanwege de naam wil ik daar verblijven. Oasis is een Nepalees maar is in 2003 getrouwd met Yanneke (ja, uit Nederland) en ik had ze een mail gestuurd of ze kamer vrij hebben en of ze vervoer kunnen regelen. (www.endoftheuniverse.com.np voor degene die eens een kijkje willen nemen)
Enfin, etenstijd alweer en besloten dat het vanavond maar eens gezellig moet worden... het eerste restaurantje wat ik uitkoos, een Thai, zag er leuk uit. Ik ging zitten en keek eens om me heen.... hmmm geen locals en alleen maar oude dikke blanke dames.... de kaart kwam... ja hoor... duur ding... ben gewoon opgestaan en weggelopen.... nog 3 of 4 restaurantjes bekeken en toen kwam ik bij een leuk druk ding, vol met locals en backpackers en daar lekker en gezellig gegeten en voor een habbekrats. Aangezien het mijn laatste avond in Kathmandu is nog maar eens geprobeerd of er nog iets van een avond/nacht leven is... en verdomd... ik hoorde de klanken van een life rock bandje en daar maar eens op afgegaan. Toen ik boven kwam werd net het nummer Yellow van Coldplay verkracht en er zaten al 4 mensen in de zaal....wow wat een feest... enfin, even aanzien, band klonk best redelijk. Biertje besteld en langzaam kwam er meer volk in de tent en werd het gezellig, had ook t idee dat de band steeds beter ging spelen. Al met al een gezellig avond gehad en toen ik bij het hotel kwam zat t rolluik inmiddels voor de deur.... na een beetje gerammel werd ik binnengelaten en heb ik heerlijk geslapen.
Kathmandu-Bhaktapur 5 nov 2010
Zo vandaag dus de rit naar Bhaktapur voor de boeg. Er gaat een lokale bus maar ik ben lui geweest.... ik heb een taxi genomen (7 euro) en die zette me keurig af voor de poort van de stad.... verder mag/kan hij niet komen. Alle toeristen (ik dus ook) moeten daar een kaartje kopen (7.5 euro) om de stad in te mogen.... jawel... meeste mensen gaan hier naartoe als dagtripje vanuit Kathmandu echter ik wil hier 3 dagen blijven en heb dus mijn paspoortnummer op mijn toegangskaartje laten zetten. Daarna alle "touts" van me afgeslagen en op zoek gegaan naar mijn hotelletje.... de eerste... vol... de tweede...vol... de derde...vol... (er schijnt hier een festival aan de gang te zijn vandaar) enfin, ik ben het aantal hotels dat ik ben binnengelopen letterlijk kwijt maar ik heb een bed... in het GoldenGate Guest House... toen ik probeerde over de kamerprijs te onderhandelen lachte hij me bijna in mijn gezicht uit... ik lachte schaapachtig terug en ben akkoord gegaan met 900 roepies en de lakens zijn wit en de badkamer is schoon dus prima... hoewel... geen internet.... dus kan ik niet checken of Yanneke nou inmiddels al eens teruggemaild heeft....
ik ga maar eens lunchen...
Heb een restaurantje ontdekt dat wi-fi aanbiedt maar dat zat stampvol en was ook niet erg rijk aan atmosfeer. Zit nu op een balkonnetje van restaurant "Marco Polo" met leuk uitizhct op druk en kleurrijk marktplein. Heb net ook een rondje gewandeld en dit stadje is 1 groot monument (vandaar ook die 750 roepies die je moet betalen om de stad in te komen....
Ik ben nu online maar heb mijn foto’s nog niet overgezet dus helemaal geen plaatjes bij dit reisverslag.... helaas pindakaas...
groetjes
Eric
Kathmandu-Bhaktapur 5 nov 2010
ik ga maar eens lunchen...
groetjes
Eric
05 November 2010 - 10:27
Hannah:
Hoi Eric. Ja die krottewijken zullen stinken , kan ik me natuurlijk niets bij voorstellen ben er nooit geweest zoals jij nu !(hoewel) ken het alleen van tv, Dan grijpt het me vreselijk aan, en schaam ik me zelfs voor al het goede wat we hier hebben.
Maar ik kan misschien klein beetje iets goeds doen voor vrouwen in Nepal.
12 November is er hier in Meppel een Classic Night swingen voor het Jan van Gooswillegen Birthing Centre Nepal.
In een nieuw op te richten kliniek kunnen vrouwen met te verwachten problemen rondom zwangerschap en geboorte worden begeleid met als doel de moeder en kindersterfte te laten dalen.
In de sfeer en muziek uit de jaren '70,'80, en '90 die gaat nooit verloren, Kan ik dan (swingend) iets bijdragen aan een hopelijk goed doel.
Verder veel plezier met wat je allemaal nog gaat doen.
Groetjes Hannah
05 November 2010 - 10:34
Marjan En Boris:
Het is dat hij niet kan typen, anders zou hij het zomaar doen: den bertus (of boris, whatever)ligt hier met zijn neus op de flaptop!Veel liefs van ons en eet smakelijk!
Genieten! -
05 November 2010 - 10:55
Eric :
@ Hannah
Alle beetjes helpen.... het beste wat ik kan doen is gewoon mijn geld hier uitgeven en NIET aan bedelende kinderen (toe)geven... daar vernader je namelijk niets mee...
@ Marjan
Trap er nou niet in... Boris kan prima typen alleen hij is te lui om t te doen en waarom zou ie als hij jou zover kan krijgen? hahaha
Groetjes
Eric -
05 November 2010 - 11:49
Info:
Vandaag 5 November is het Divali
Nieuwe maan als overgang van het krisjna (afnemende) naar het sukla (wassende) gedeelte van de maand Kartika. Divali is een vrolijk Hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Het lichtfeest. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.
Het wordt gevierd tijdens de nieuwe maan in de maand Asvin. Bij het Divali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen: het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid.
Voor Divali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Een week lang eten Hindoes geen vlees en drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. Dan wordt in de stikdonkere nacht van de nieuwe maan het hele huis verlicht met diya's. Dat zijn aarden schoteltjes met geklaarde boter als brandstof en een katoenen pitje. De oudere vrouwen van de families voeren voor de deur een plechtigheid uit. Ze bidden tot Lakshmi en vragen de godin het huis te bezoeken. De hele nacht branden er diya's, lampjes, kaarsen, fakkels en elektrische lichtjes, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen. Dit feest wordt gevierde in Azië, Suriname, maar juist ook bij de Hindoestaanse gemeenschappen van Groot-Brittannië en Nederland. -
05 November 2010 - 19:38
Karin:
Geen plaatjes? geen commentaar...;-) -
06 November 2010 - 06:13
Eric :
@ info (en de rest)
Officiele naam voor het festival is Tihar maar het wordt idd ook wel Divali of Diwali genoemd. Duurt in totaal 4 dagen. Valt elk jaar eind oktober of begin november dit omdat de Nepaleese festivals op de maankalender zijn gebaseerd. Op de eertse 2 dagen (3 en 4 nov) worden er allerlei dieren geeerd... op 5 nov heb je Deepwali, het festival van de lichtjes idd en heb er gisteren ook duizenden gezien en nog een paar foto's gemaakt met verschillende sluitertijden, zal zo eens zien dat ik die erbij krijg. de 4e dag van het festival is nieuwjaar. Dus vandaar al die rotjes gisteravond hahaha.