Melaka
Door: Eric
Blijf op de hoogte en volg Eric
12 December 2010 | Maleisië, Melaka Pindah
Volgens mij heb ik Melaka nu al op 5 verschillende manieren geschreven.... vanaf nu wordt t dus Melaka, zo schrijven de Maleisiërs t zelf dus dan zal t wel kloppen niet?
Vandaag een rare dag gehad... raar in de zin van... ik heb het niet warm gehad en ik heb niet gezweet... heb wel uren met 120 per uur over een 6 baans snelweg geraasd en vraag me dus ook af of ik überhaupt wel in Maleisië ben??? Ik heb vandaag ook de meest luxueuze bus ooit gezeten, wil zelfs stellen dat ik nog nooit zo comfortabel van A naar B ben gebracht... geen bus, auto, vliegtuig of boot die zelfs maar in de buurt komt. Ik had een luxe fauteuil dat wil je niet weten. Waren ook maar 3 stoelen in de breedte in de bus.... armleuningen van notenhout en alles was verstelbaar. Het ding gaf nog net geen massage, of misschien ook wel en heb ik de juiste knop niet ingedrukt, zou me niks verbazen. De rit van Georgetown naar Melaka is maar zo'n 500km en het is allemaal snelweg en die bus reeds dus echt zo'n 120 per uur... toch 9 uur over gedaan omdat die bus 10 stops maakte en dat koste erg veel tijd. Aangezien ik erg comfortabel zat geen probleem. Om 18:20 uur hier in Melaka aangekomen en een taxi naar Jalan Melaka Raya genomen en in die straat de travellers lodge gevonden. Daar een hotelkamer genomen (na eerst bij Shirah binnengelopen te zijn) en dit keer ZONDER badkamer... die is op de gang. Alle kamers met badkamer zijn bezet. Is leuk hotelletje, hangt goede sfeer. Wat ik daarna gedaan heb vertel ik niet want ik heb te horen gekregen dat ik teveel over eten praat, ik vertel dus niet over dat leuke Indonesische restaurantje dat hier tegenover zit....
maar goed... niet warm gehad dus... vanmorgen was t nog koel toen ik vertrok,bus had prima airco en de zon was tijdens de stops alleen maar lekker warm. Hier Melaka gelijk een taxi gepakt dus niet hoeven zeulen met den backpack en beide hotelletjes die ik bekeken hebben zitten naast elkaar dus ook daar weinig hoeven sjouwen en de zon was toen al bijna onder... erg prettig kan ik je melden.
Melaka, 10 dec 2010
Zo, ik ben in de draaimolen geweest.... Op 80 meter hoogte...ja, dat moet je dus niet doen als je hoogtevrees hebt. Ze hebben hier een uitkijktoren met een ronddraaiend platvorm eraan. Je gaat gewoon relaxt zitten en wordt dan omhoog getakeld terwijl je rondjes draait. Schitterend uitzicht over de stad en over de straat van Melaka (jullie weten wel, de zee-engte tussen Maleisië en Sumatra)
Daarna naar het Maritieme museum gewandeld. Dit museum is vooral een aanrader vanwege de huisvesting... ze zitten namelijk in een replica van een oud Portugees schip uit 1500 of 1600 of zo. Vond de buitenkant en het dek schitterend en had gehoopt ook iets te kunnen zien van de originele binnenkant, hoe de zeelieden toen werkten en leefden maar binnenin was dus de tentoonstelling en het museum, ook interessant. Daarna nog een snel een rondje gelopen over Dutch Square waar o.a. het Stadthuys aan staat. Dat gaan we morgen maar eens uitgebreider bekijken.
Ohhh... en er staat ook een molen op Dutch square... tis maar een kleintje (metertje of 6 hoog of zo) en ben er gisteren met de taxi al langsgereden en samen met de chauffeur al hartelijk zitten lachen... kwam er dus vandaag weer langs en er stond een groepje Aziatische bakvissen te ginnegappen en omstebeurten foto's van elkaar te nemen voor die molen, daar stond ik dus tussen en één van die meiden was zo vriendelijk om een fotootje van mij te maken voor de molen.
Melaka, 11 dec 2010
Eigenlijk best wel een grappig guesthouse waar ik nu verblijf. Het heeft 15 kamers maar je hebt helemaal niet het gevoel dat het zo groot is. Geeft een heel huiselijk gevoel. Er is geen restaurant of iets dergelijks maar wel een keukentje dat je mag gebruiken. Gisteren dan ook koffie en broodjes gekocht en zojuist gezellig zitten ontbijten met een Amerikaan, een Nieuw Zeelander en een Koreaanse. Die Nieuw zeelander vertelde me trouwens dat de Nieuw Zeelandse politiek, de media, de overheidsdiensten, de politie en nog meer vreselijk corrupt zijn.... zal wel meevallen toch? lol.
Ben gisteravond nog even naar "The Jetty" gelopen. dat is een pier vol met uitgaansgelegenheden... ik zag een leeg café, een pool en snookerhal waar maar liefst 2 tafels bezet waren en een cybercafe waar ze aan t gamen waren... verder volledig uitgestorven. Vanavond maar eens gaan kijken in Chinatown of daar wat te beleven valt.
Zo, vandaag een hoop gezien. Ben begonnen met de Porta de Santiago , een heel klein stukje van de originele muur van het Portugese fort, volgens de beschrijving zou er een VOC inscriptie boven de poort moeten staan (door "ons" geplaatst nadat we de Portugezen eruit hadden geschopt) maar heb niets kunnen ontcijferen... heb wel een fotootje gemaakt en misschien plaats ik die wel bij dit reisverslag...kunnen jullie zelf gaan zoeken. Daarna de "berg" opgelopen.... Berg tussen aanhalingstekens want zelfs voor een Hollander is t niet meer dan een heuveltje. Bovenop staat de St. Paul's kerk, ook alweer door de Portugezen gebouwd, in 1521, en nadat den Hollanders hun eigen "Christ Church" hadden gebouwd in 1590 is de st Paul's niet meer gebruikt en staat dus al 420 jaar te vergaan en dat kun je zien ook! Wel leuk is dat er in de ruïne diverse grafstenen staan met Nederlandse opschriften. Enfin, aan de andere kant heuveltje weer afgelopen en dan kom je uit bij het "Stadshuys" volgens de overleveringen het oudste Nederlandse koloniale bouwwerk in deze regio, gebouwd vrijwel direct nadat we in 1641 Melaka veroverden. Van buiten vind ik het er niet eens zo bijzonder uitzien en van binnen is het een museum, van alle leuke Nederlandse dingetjes een foto gemaakt. (o.a. een stoere VOC vlag). Vervolgens een beetje rondgedoold, hier en daar een museum in (daar zijn er hier 6 van per vierkante meter) om vervolgens de rivier over te steken, Chinatown in. Lekker geluncht en doorgewandeld naar de Heerenstraat (heet tegenwoordig Jalan tun tan cheng lock maar da's veel te ingewikkeld) op nummer 8 zou een pand moeten staan dat helemaal in oude stijl is gerestaureerd... hmmm ja, ok de muren, t dak en de vloeren inderdaad maar verder was t helemaal leeg... dat viel dus een beetje tegen. Verders nog een fotootje gemaakt van een waterrad dat we gebouwd hebben om de waterloop te beheersen (we kunnen t ook niet laten he?) en daarna als toetje het palies van oude sultan van Melaka, een replica weliswaar, helemaal gebouwd van hout zonder een enkele spijker, was een mooi pandje.
Terug naar het hotel voor een welverdiende douche en optutten voor het diner (waar ik dus niks over vertel)
NB: Hier boven staat iets dat niet kan kloppen.... als wij in 1641 Melaka pas veroverd hebben.... hoe kunnen we dan in hemelsnaam in 1590 die kerk al gebouwd hebben??? Dat is dus een foutje... en een mooie taak voor Mr Info om eens tot de bodem uit te zoeken of we die Kerk later hebben gebouwd...of we Melaka eerder hebben veroverd of dat er iets anders niet klopt.... ik ben benieuwd!
Tijdens het eten ook maar eens gaan bedenken wat ik morgen ga doen... nog genoeg te zien hier dus komt wel goed. Overmorgen, de 13e, vertrek ik waarschijnlijk richting Kuala Lumpur.
Melaka, 12 dec 2010
Zo, vandaag erg rustig aangedaan... bij moeten komen van afgelopen nacht... ben het uitgaansleven van Melaka ingedoken en uitgekomen bij "Arena" een soort van discotheek met een hele goede live band. ze waren vooral vocaal erg sterk, stonden 7 man op t podium waarvan er 3 alleen maar zongen, nah ok, één van die drie pakte af en toe een triangel of boemerang of rammelaar of hoe heet zo'n ding ook alweer??? Oh ja, tamboerijn! maar goed, t was erg gezellig. Op een gegeven moment aansluiting gevonden bij een groepje Maleisiërs en toen ging het hard met de emmertjes Heineken. Geen idee meer hoe laat t geworden is, het was in ieder geval nog donker dus.
Morgen naar Kuala Lumpur.
Groeten
Eric
ps: de verslagen worden saai, ik weet het, kan er ook niks aandoen. Het loopt allemaal erg soepel. Het eten is nog wel een belevenis maar ja, daar mag ik niet meer over praten. Het verhaal over de varkensdarmen en de 4 obers in een rij met alle 4 een rekening moeten jullie dus helaas missen.
foto's:
01 bus Georgetown - Melaka: nou dat is dus die super-de-luxe bus.
02 Eric in uitkijktoren, op de achtergrond zien jullie hier de haven, één grote bouwput... er zou daar een ferrieswheel moeten staan uhhh wat is dat ook alweer in t Nederlands, oh ja, reuzenrad maar dat staat er dus niet meer.
03 Koloniale gedeelte vanuit uitkijktoren. Alles wat in rode steen is gebouwd hoort bij t oude fort. In t midden zien jullie t heuveltje met net achter de boom vandaan de St Paul kerk. NB: Zowel de uitkijktoren als een grote nieuwe wijk (waarin ook mijn hotel ligt) zijn gebouwd op ingepolderd land, het oude fort ligt dus nu zo'n beetje in t midden van de stad en niet meer aan zee.
04 Eric op Portugees schip... da's dus die replica, vooral van buiten mooi.
05 Portugees schip en daar dus nog een fotootje van die buitenkant
06 Eric voor molen, nou daar sta ik dan, niet voor joker maar voor molen (of allebei)
07 overblijfsel Portugees fort. Hier zou dus die VOC inscriptie in moeten staan en... nadat ik de foto uitvergroot heb, heb ik m inderdaad gevonden. Het rechter figuur boven de poort houdt een schild vast, in dit schild staat het VOC logo.
08 Stadthuys, Ingang Stadthuys, spreekt voor zich
09 Stadthuys, huiselijk VOC tafereeltje anno 16nogwat
10 Stadthuys en Christ church, de 2 belangrijkste gebouwen op Dutch Square.
ps ps:
zie nu ook op m'n site dat ik over precies 200 dagen terug wordt verwacht....
12 December 2010 - 14:13
Annie:
Hallo leuke verteller....ik smul nog steeds van je mooie verhalen...jij weet van iets saai's nog spannends te maken...hele mooie foto's ook...enne je staat beslist niet voor joker maar voor de molen...je hebt toch al weer het een en ander gezien....inderdaad een mooie luxe bus...dat lijkt me wel goed vertoeven met een lange afstand...wat een hoogte in die uitkijktoren...zou harstikke naar worden...maar ja heb ook hoogtevrees...krijg al kriebels als ik naar m'n bovenbuurvrouw gaat op twee hoog....nu je niet meer over het eten wilt vertellen zie ik de emmertjes Heineken voorbij komen....haha....als jij iets grappigs mee maakt met het eten dan hoor ik het graag....lol...het nachtleven ook gevonden...helemaal geweldig...geniet ervan....kusssss -
12 December 2010 - 15:22
Tilly:
Hoi Eric, ik persoonlijk vindt het jammer dat het eetgedeelte wordt overgeslagen maar goed meeste stemmen gelden. Apart waar de nederlanders allemaal voet aan land hebben gezet. Ik ben benieuwd waar die halve eeuw verstopt is tussen bouwen van de kerk en het aankomen in Melaka. Eric geniet nog maar lekker vanavond en morgen weer verder. Succes met alles "And Enjoy" -
12 December 2010 - 15:23
Tilly:
Oeps info gemist er is een eeuwtje bijgekomen. Tijd ging toen ook al erg snel nietwaar...... -
12 December 2010 - 15:59
Eric :
Dank u vriendelijk mr info.
in de LP staat duidelijk: ...when the Dutch completed their own Christ Church in 1590... dus maar even een mailtje naar de LP redactie...
volgende reisverslag zal ik weer over t eten vertellen :-) -
12 December 2010 - 16:00
Eric :
oh enne... tilly, meeste stemmen tellen niet in dit geval hoor... ik bepaal t lekker helemaal zelf! :-) -
12 December 2010 - 16:12
Agnes.:
Ik krijg trek in ook zo'n tripje maar kan Jan er niet meer voor porren!
Intussen zijn gistermorgen Jean-Pierre en clan hier aangekomen na een goede reis met Signapore Airlines.
Ik heb van hun nog nooit gehoord over corruptie en NZ hoor, en voor ons is het nog altijd een van de "liefste"landen die we hebben bezocht!
Maar iedereen heeft zijn eigen ideeen en meningen natuurlijk. Straks kun je het zelf "controleren"!
Groetjes uit Zevenaar. -
12 December 2010 - 16:31
Eddy:
Gaat ineens weer erg hard met het avontuur weer, geen luieren meer. En die LP zit vol met drukfouten, ben je wel in Maleisië ? (niet toevallig in China ?, want die copyeren ook alles) :P
Ik zie het volgende verhaal wel weer verschijnen, succes! -
12 December 2010 - 19:03
Anton:
Hey baardmans (LOL),
Kun je niet effe zo'n busstoel in je post naar nederland stoppen? Weet je zeker dat je het eet-gedeelte laat zitten in je verslagen?? Eigenlijk wel jammer, kan ik je daar niet meer over afzeiken.
dat molentje lijkt me rechtstreeks uit de tuin van mijn buurman te komen en die tuinkabouter ervoor, uit de tuin van de achterburen.
(je weet zelf in wat voor buurtje ik woon...toch?)
Nog maar 200 dagen he?....;-)
12 December 2010 - 22:22
Marjan:
Food food food....ik wil t wel...ben er gek op....wil het verhaal van de obers en al die rekeningen....echt wel.
Krijg er honger van....mag echter niet eten na 8 uur he??Hoe laat is het bij jou??Goeie smoes toch.
Toedels je zus xxx -
13 December 2010 - 12:04
Eric :
Niet meer eten na 8 uur??? Wat is dat voor onzin?? En t is hier nu precies 5 over 8... nou daar ben ik klaar mee... hoewel... mijn pc staat nog op Nederlandse tijd... dus pas 5 over 1... aanvalluhhhhhhhh -
13 December 2010 - 15:16
Mams:
Geweldig verslag Eric!
Saai??? Helemaal niet!!!
En dat verhaal over die varkensdarmen en 4 obers op rij met 4 rekeningen wil ik graag nog van je horen. Misschien over 200 dagen? Nou, vandaag zijn 't er nog maar 199.
Ik tel al af... Mis je!!! Geniet boy XXX -
13 December 2010 - 18:58
Karin:
Hoi pupke! :-) jeetje...ik moest even "bij lezen", heerlijk!!! bijna net zo goed als deel 3 van S. Larsson, hij is mooooiiiii ennuh, schrijf alles maar op wat je kwijt wil ;-) Hier renovatie, steigers, troep en kou. brrrr, dus vanavond heerlijk je verslagen zitten lezen. Leuke foto`s ook, en eerlijk is eerlijk voor die molen ben je het knapst. Je straalt gewoon!!! :-) Die stoelen in de bus lijken wel van plastic... hahha. Nou geniet en een dikke kus. aaahhhdoeiiiiiiii