Padang Bai revisted
Door: Eric
Blijf op de hoogte en volg Eric
03 Januari 2011 | Indonesië, Batavia
Zo, geen vliegtuig, geen motor maar gewoon de bus gepakt naar Padang Bai... het boeken van een vliegticket ging gisteren niet vanwege de feestdagen of zo iets en niemand die me een motor wil verhuren voor 4 weken.... dus tja, was Kuta meer dan zat dus vanmorgen om 8 uur al buskaartje gekocht voor vertrek 11 uur... Daarna gepakt en heb zeker de helft van mijn bagage achtergelaten in de Senen beach Inn. Gelijk ook gereserveerd voor 3 feb.
Zoals verwacht is Bali aardig veranderd in 15 jaar. Het strand van Kuta is smerig, vol plastic rommel, er drijft ook van alles in zee, heb even gezwommen maar daar is weinig aan als er om de haverklap een pastic zak om je benen drijft. (dat voelt als kwallen of nog erger....) Vandaag met de bus via Ubud naar Padang Bai en alles is volgebouwd, verkeer is enorm, ook buiten Kuta, Den Pasar en Ubud. Tussen Ubud en Padang Bai lag 15 jaar geleden een smalle slechte weg en nu een 4 baans snelweg... Had in Kuta gehoord dat Padang Bai nog erg relaxt en rustig is en als ik het vergelijk met Kuta klopt dat ook wel. Mijn hotelletje en restaurant van 15 jaar geleden zijn allebei gesloopt, de zandweg langs t strand is geasfalteerd en in plaats van 5 hotels en 1 duikschool zijn er nu 20 hotels, 5 duikscholen en honderden Indonesiërs die wat proberen bij te verdienen. De bus zette me aan t begin van de strandweg af en het hotel dat ik had uitgezocht, de Topi Inn, zou helemaal aan het einde moeten zitten. Mooi, kan ik tijdens het wandelen gelijk even rondkijken wat er allemaal is, de rugzak weegt nu toch bijna niks meer. De Topi Inn gevonden en zag er gezellig uit... duidelijk veel backpackers. Ze hadden nog 1 kamer vrij, een donker hok met stapelbed... voor 100.000 roepia... hmm nee, daar had ik geen zin in, zeker niet aangezien ik tijdens mijn wandeling minstens 10 hotelkamers aangeboden had gekregen. Even later loop ik binnen bij de "Padang Bai Beach Bungalows Homestay of zoiets" zag er top uit. Leuke bungalowtjes, zwembad in t midden, prima... zal wel duur zijn... nadat ik een bungalow van binnen had gezien noemde ze pas de prijs. 300.000... oef... dat vond ik erg veel.... toen werd t 250.000 en nadat ze het aan de baas had gevraag ging ze akkoord met mijn 400.000 voor 2 nachten. Na een duik in t zwembad, een nasi goreng en nog een duik in het zwembad hier ook eens gevraagd of ze motoren verhuren... ja, doen ze, ook als ik ermee naar Lombok en verder wil. Kost wel 70.000 roepia per dag... dat zou dus 2.1 miljoen zijn voor 30 dagen....daar schrok ze zelf van... van dat bedrag dus... op mijn opmerking dat ik dan wel een hele flinke korting wilde gaf ze als antwoord dat ik dan zelf maar een voorstel moest doen... over dat voorstel ben ik nu aan t nadenken. En over de eis die ze stelde dat ik mijn paspoort achter moet laten. Vanuit hun oogpunt een begrijpelijke eis alleen heb ik geen zin om zonder paspoort rond te reizen.... en heb tijdens mijn wandeling al eens geïnformeerd wat een buskaartje moet kosten, voor 300.000 ben ik in Sape, in het oosten van Sumbawa... hmmm dan moet ik nog naar Flores en ook weer terug...dus zo'n 750.000... ik vind de bedragen hier zo leuk... 1x pinnen en je bent miljonair lol.
Even een opemerking voor Barbara: ik heb het idee dat ik in het zelfde hotel ben terecht gekomen waar jij zat...zal een paar foto's erbij plaatsen, kan je even kijken....(en ik zal de naam nog even checken.....)
's avonds gegeten en die Topi Inn, dat zag er namelijk erg gezellig en authentiek uit toen ik daar voor een kamertje ging kijken... nou, viel tegen... toch weer een echt toeristen bolwerk maar ach, de Gado Gado en de Nasi Goreng waren lekker. Moet zeggen dat na 3 maanden Azië het eten me nog steeds uitstekend bevalt alleen, en dat wist ik al, is de Indonesische keuken veel minder uitgebreid dan de Thaise en de Chinese keuken.
Padang Bai, 3 januari 2011.
Zo, net een drukke ochtend gehad... zal proberen er weer eens een humoristisch reisverslag van te maken....
7:45 bed uit, ontbijten en om 8:30 op pad... doel: vervoer regelen naar Lombok, Sumbawa en Flores.
Ik wandel relaxt naar het reisburo waar ik gisteren al wat info had ingewonnen. Onderweg word ik natuurlijk herhaaldelijk aangesproken of ik niet wil snorkelen, een taxi wil, sarongs wil kopen of wil ontbijten, goedemorgen, nee dank u zeg ik vriendelijk in het Indonesisch. Al snel ben ik bij mijn reisburootje en ik wil wat meer info over het buskaartje naar Labuhanbajo op Flores. Om 4:30 vertrekken en dan ben ik zo'n 36 uur later op Flores.... Ik weet niet wat ik erger vind...om 4 uur mijn nest uit of 36 uur in een bus zitten... Dan haalt hij wat folders te voorschijn over 3 en 4 daagse boottochten naar Flores. Nog betaalbaar ook... hmmm dat is ook nog een optie... vliegen kan ook nog steeds, terug naar Den Pasar of vanaf Mataran, Lombok... enfin... weet je... als je niet goed weet wat je wilt (dat probleem heb ik dus nu) dan wordt erg lastig kiezen... hij belt eens met de touroperators en gelukkig blijkt de zee ten noorden van Sumbawa te ruw zodat die boottocht gecancelled is...mooi, weer een keuze minder. Vliegen is duurder dan de bus en niet veel sneller dus dat valt ook af. Mooi, buskaartje... direct naar Labuhanbajo dus kost 550.000 maar korting is mogelijk... ik besluit erover na te denken.... Nou, niet alleen nadenken... ik loop 300 meter naar de concurrent en begin daar t zelfde verhaal....krijg dezelfde bus aangeboden... alleen bij hem doet die er 25 uur over... en als hij de route opbreekt in stukjes en de reistijd per stukje verteld geloof ik hem wat 25 uur betreft. Hij vraagt in eerste instantie 500.000 en zakt dan naar 450.000. Ik bied hem 400.000 met de belofte dan direct te boeken.... hij zegt nee.... ik zeg dan ga ik even op t strand sigaretje roken en erover na denken.
Ik zoek een schaduwrijk plekje op de pier en onder het genot van een verse Marlboro laat ik e.e.a. nog eens de revue passeren en ik realiseer me dat ik nog steeds de optie open heb van het huren van een motorfiets bij het hotel... moet daar nog steeds een bod doen. Dus ik wandel terug en kan in eerste instantie de dame van gisteren niet vinden, ik hou mijn verhaal opnieuw en ze begrijpen er weer niks van... wil je motor voor 1 dag? nee, 30 dagen.. 30 minuten? NEE HEE30 DAGEN, ohh 3 dagen pfffff rustig blijven Eric... nog een keertje diep ademhalen en toen kwam de dame van gisteren weer... gelukkig... die sprak tenminste redelijk Engels... dus, ik weer 30 dagen en bod gedaan van 800.000. Zij pakt rekenmachine en begint te tikken en komt uit op 1.500.000 ik schud alleen mijn hoofd en ze gaat naar 1.350.000 ik zeg nee en tik met mijn vingers op de 800.000 die ik had opgeschreven terwijl ik denk "ok, op deze manier komen we er wel". Zij pakt telefoon en praat opgewonden met de andere kant (ik neem aan de eigenaar van de motorfiets) nadat ze opgehangen heeft begint ze druk op de rekenmachine te tikken, o.a. deelt ze 800.000 door 30 zodat ze ziet dat ik 26.667 per dag biedt en vervolgens doet ze 35x30 en 30x30 maar een nieuw bod komt er niet. Ik wacht geduldig af en dan wordt ze teruggebeld.... en is t gelijk over en sluiten... geen motor... eigenaar wil blijkbaar niet... hmmm ok, dan dus om 4 uur mijn nest uit en busticket. Ik wandel terug naar mijn 1e buskaartjes verkoper (die van de 550.000) en zeg hem dat ik klaar ben om te boeken als hij een goede prijs heeft. Terwijl we naar zijn burootje lopen begin ik tegen hem ook nog een keer over motorfiets en tot mijn verbazing gaat hij daar nu positief op in (had ik toch gisteren al met hem besproken???) al heel snel hebben we prijs afgesproken van 840.000 voor 28 dagen... maar dan voor een 135cc scooter zonder versnellingen. Dat wil ik eigenlijk niet, is te langzaam... is hij het niet mee eens maar ik mag proefritje maken, scooter is nu weg maar hij komt vanmiddag langs bij het hotel. Ik moet wel paspoort achter laten en ik heb geen kopie... hmmm kan ik die hier ergens maken... ja, hier om de hoek op t pleintje zit een "copyshop" en anders verder weg bij de haven.... ik wandel, en t is inmiddels tropisch warm (ben dus toch in de tropen) naar t pleintje maar daar geen copyshop, ze verwijzen me naar de haven... pffff wandel wandel, ik kom bij de haven en daar geen copyshop, wel iemand die me weer lastig valt en ik val hem lastig met mijn vraag waar de copyshop is... daar dat onooglijke straatje in....en dan een keer links... geloof ik dat ie bedoeld... ik wandel het straatje in en zie na 200 meter postkantoor... zouden ze die bedoelen? Hmmm postkantoor is dicht... ik loop nog wat door en zie op een smerige muur een bordje "fotocopy" met pijl naar links... ik loop het steegje in en het is daar een oven... geen zuchtje wind en de zon vol erop... maar ik kom uit bij een klein strandje, blauwe zee en een bord "Canon digital copiers" kijk... dat moet ik hebben, ik loop naar binnen en krijg te horen dat copieer apparaat kapot is.... nee, daar heb ik wat aan... ik loop weer terug terwijl ik me afvraag of er dan werkelijk geen kopieerapparaat te vinden is in dit dorp... ik zie de bank (waarvan de geldautomaat gisteren niet werkte) en denk.. bank... documenten... kopiëren... als ze ergens een kopieer apparaat hebben dan ..... ik naar binnen, lekker airco !!! en een vriendelijke dame die heel vriendelijk kopietjes maakt van mijn paspoort en nog vriendelijker zegt dat t niets kost. Kijk, da's nog eens een meevaller (van 50 cent of zo hahaha). Terug gewandeld naar het hotel en net een half uurtje in t zwembad gelegen, was ik wel aan toe... Ga zo even een eindje lopen, schijnen zowel aan de oost als aan de westkant 2 leuke, verscholen, strandjes te zijn. Die aan de westkant heb ik 15 jaar geleden al bezocht, die aan de oostkant ga ik vanmiddag maar eens bekijken (ja, ik heb de scooter verhuur meneer gezegd dat ik misschien niet in het hotel ben vanmiddag maar dat ik dan aan t einde vd middag naar hem toe kom...)
Oh terwijl ik 10x door t dorp liep ben ik ook langs de Zen Inn gekomen... die hebben vanavond BBQ... en eat till you drop voor 55.000 roepia.... ik ga ze failliet eten hahahahaha.
Zo, ben net naar het blue lagoon strand geweest, zag er idyllisch uit, mooi ingeklemd tussen 2 kliffen die de zee inliepen en erg hoge golven, die hebben nog bijna mijn slippers weggespoeld maar gelukkig vond ik ze een paar meter verderop weer terug toen ik t water uit kwam. Er was erg weinig strand en t strand dat er was werd dus overspoeld door hoge golven. Was erg leuk spelen in t water met de golven maar niet relaxt liggen of zo... ja, er waren 2 restaurantjes waar je kon neerploffen. Na een uurtje of wat terug gekuierd naar t hotel. Scooter meneer nog niet gezien. Lig nu lekker met een biertje bij t zwembad en af en toe zonder biertje in t zwembad. Lekker hier.
Ga dit zo ff online plaatsen en dan horen jullie over een paar dagen wel hoe ik waar ben gekomen...
de groeten
Eric
03 Januari 2011 - 09:09
Karin:
Hussie!!! :-)
Nou, ik ben benieuwd wat het wordt, vliegtuig, bus, motor, scooter.... hahahha, ik moest er weer kostelijk om lachen. Je brengt het weer leuk hoor. Prachtige foto`s trouwens! Heerlijk sfeertje straalt het uit, jaja Hussie, je doet het weer goed he! Ik zou zeggen, vanavond ook weer lekker eten en hou je slippers in de gaten. Groet uut Ernhem ajuuu -
03 Januari 2011 - 09:57
Barbara:
Ha die Eric, tis inderdaad hetzelfde hotel, herken het zwembad (lekker he), jij hebt een iets luxere bungalow dan wij hadden, wij zaten vooraan rechts bij zwembad. Je moet voor de gein es bij Topi Inn omhoog richting Blue Lagoon hotel, en daar es vragen als zgn geinteresseerde klant of je wat kamers mag zien, die zijn echt luxe en mooi ingericht met werkelijk prachtig uitzicht over Padang Bai (natuurlijk veel te duur, maar leuk om te bekijken).
Benieuwd of het je nog gaat lukken met die motor, er is in ieder geval veel uit te onderhandelen daar, dat is wel duidelijk, en wat de ene dag niet kan, kan de andere dag weer wel.
Ik lees het wel weer :-)
Enjoy!! Hier schijnt de zon ook, maar da's de enige overeenkomst denk ik ..
Bye Barbara xx -
03 Januari 2011 - 15:33
Annie:
Wat een toestanden om ergens te komen vooral waarmee.....is toch een beetje een lux probleem??? wie weet wordt het toch de scooter.... is logisch dat er in 15 jr. veel veranderd is op Bali...ook daar staat de tijd niet stil....heb je nog geen last van een rijstbuikje???? het zou mij de keel uithangen na al die tijd....verlang je niet af en toe naar een lekkere stampot...zal wel niet met die tropische warmte...dat hoort echt bij de kou....vreemd dat er geen stuk strand is bij de Blue Lagoon Beach 1.....bij 2 toch wel ietsiepietsie of zie ik het verkeerd......leuke foto van jou met geen commentaar....haha...zou niet durven....trouwens die van reizen is zwaar is ook erg leuk....eet smakelijk bij de BBQ en goed het vlees doorroosteren.....geniet ervan...bye.. bye.....tot het volgende verslag xx -
03 Januari 2011 - 15:45
Lucas D.:
Hallo Eric,
Moedig! Dat is de conclusie van mij en Jan S. nadat we al je fotoos hebben gekeken!
het gaat je goed!
groeten van Jan, Emiel en Lucas -
03 Januari 2011 - 16:13
Tilly:
Dat is leuk stekkie waar je nu voor het slapen bent beland. Persoonlijk zou ik het daar wel een tijdje uithouden denk ik. Ben benieuwd naar je scooter avontuur straks. Hoop voor jou zonder banden of motor pech. Veel plezier ermee en laat ons maar weer smullen van de prachtige foto's. Groet -
03 Januari 2011 - 17:08
Mams:
Alweer 15 jr geleden dat je op Bali was na je jaar in Australië, waar blijft de tijd? Heerlijk verslag weer en prachtige foto's. Lekker ontspannen met een pilsje en een peuk in een luie stoel. Weer een hele leuke voor m'n buroblad. En da's low-budget? Meer rijkeluistoerist! Je hebt de reistijd goed gekozen, af en toe wat regen maar in New Delhi is het nu -8 graden. Motor/scooter huren is goed idee. Wellicht veiliger dan een bus met zo'n onbenul v.e. chauffeur zoals je een paar dagen geleden had. Ik weet dat jij geen "kzalzeisffwatlatezien"-rijder bent. Zoek wel een goeie uit, dat je geen pech krijgt in the middle of nowhere. Lijkt me heerlijk op zo'n tweewieler die eilanden te verkennen. Have fun!! Geniet ervan!!! XXX