Senggigi en Senaru, Lombok - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Eric - WaarBenJij.nu Senggigi en Senaru, Lombok - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Eric - WaarBenJij.nu

Senggigi en Senaru, Lombok

Door: Eric

Blijf op de hoogte en volg Eric

05 Januari 2011 | Indonesië, Batavia

Padang Bai, Bali, 4 januari 2011

Potjandorie !!!! Zou die scooter verhuurder gistermiddag komen.... dus niet... ik naar hem... scooter is er nog niet..... pffff wordt morgenochtend 7 uur... ja da's dus knap K !! Want als ik die scooter niet wil dan wil ik met de bus mee om 5 uur 's ochtends.... besloten om toch te wachten. Nee, hij hoeft niet om 7 uur naar het hotel te komen, ik kom wel naar hem na dat ik ontbeten heb... uurtje of 8.... kom ik hier ooit nog vandaan of strand ik in Padang Bai?

daarna naar de Zen Inn voor de "all you can eat" bbq. Biertje erbij en Liam (Engels met Ierse voorouders) en Bruce (Australië) leren kennen en onder het genot van de rijkelijk vloeiende Bintang het ene sateetje na t andere verorberd. Ze hadden ook heerlijk geroosterd varkensvlees en na 3 weken alleen maar rund en kip was dat erg welkom! Na t eten, en ze zijn er zeker niet failliet aangegaan, heb me redelijk gedragen maar wél genoeg gegeten lol, nog wat zitten kleppen en toen terug naar t hotel.

Wekker gezet op 7:15. Ontbijt is vanaf 7:30 zodat ik mooi op tijd mijn scooter op kan halen en misschien de boot van 9 uur nog kan halen.
Om 8:05 schrik ik wakker.... blijkbaar de verkeerde knopjes ingedrukt... Ontbijt sla ik over, eerst even die scooter regelen.... ik loop naar m toe en de scooter is nog steeds niet beschikbaar.... 9 uur zou ie er zijn, hij komt naar het hotel.... ik zeg ok en sjok terug. Bij het hotel even ontbijt besteld, wordt bezorgd op de veranda van mijn bungalowtje en ik ga maar vast pakken.

Om 9 uur heb ik gepakt, mijn ontbijt naar binnen gewerkt en natuurlijk geen scooter... ik neem maar een duik in t zwembad. Inmiddels is het half 10 en ik heb besloten dat als ie niet snel komt ik morgenochtend de bus neem en dan het kaartje koop bij die ander...ook al zou die duurder zijn, ben een beetje boos op mijn scooter meneer... 3x afspraak niet nakomen is exit bij mij....

Enfin, zit er dus dik in dat ik een dagje extra heb in Padang Bai, ach t is lekker en relaxt hier en t mooiste meisje van heel Indonesië werkt hier. Misschien maar goed dat ze niet verder gaat dan vriendelijk glimlachen anders kwam ik hier nooit weg.... vanmiddag maar eens naar t strandje aan de andere kant, waar ik dus 15 jaar geleden Jennifer heb ontmoet (Jennifer Bergstrom, uit Zweden, dat is, niet Jennifer "wat is haar achternaam ook alweer" uit Australië) daar heb ik dus nog wat leuke herinneringen lol.

Sengini, Lombok, 4 januari 2011

Jaaaaaaaaaa ik ben van Bali ontsnapt hahaha, vlak nadat ik bovenstaande had getypt kwam om 9:45 uur de scooter meneer met scooter, eindelijk!!! Terwijl hij terug liep naar zijn kantoortje maakte ik even een proefritje, had gisteren al besloten dat ik die scooter even de berg op naar het Blue Lagoon strand wilde jagen, dat is een erg stijl stukje, kan ik goed merken of er een beetje pit in zit en.... pit zat, met 40 per uur joeg ik dat steile bergpaadje op, naar beneden was gelukkig ook geen probleem en 5 minuten later was ik bij t kantoortje. Paperassen in orde gemaakt, ik heb de scooter gratis een dag langer en toen terug naar het hotel geracet... ik wil de boot van 10:30 uur halen... of 10:03 terug bij hotel, rugzak om en betalen... om 10:08 sjees ik naar de pier... om 10:11 word ik aangehouden door politieagent... PAPIEREN BITTE... enfin, scooterpapieren onder t zadel vandaan, rijbewijs uit mijn portemonnee en internationaal rijbewijs uit de rugzak... en ik had t al zo warm... vriendelijk bedankt de groeten en de helm weer op, 10:23 uur bij kaartjes loket... 101.000 roepie (oef en dat voor een boottochtje van net een uurtje) om 10:25 uur bij de boot... die dus helemaal niet om 10:30 gaat maar om 11 uur.... ze gaan elk uur... en niet elke 90 minuten...dus had t iets kalmer aan kunnen doen.

Om 11 uur vertrekken we en ik geniet van t uitzicht op Bali. De boot gaat erg langzaam en ik denk bij mezelf... op deze manier redden we t niet in een uur... Ik ga eens zitten grasduinen in de LP en lees daar dat de boot er 4 uur over doet....ahh oohhh oeps tja dus daarom is die boot zo duur.... dan pas om 3 uur op Lombok... ok dat veranderd de zaak een klein beetje... ik wil namelijk liever niet na donker rijden en moet dus op niet al te grote afstand van de pier in Lombok een hotelletje vinden... Ik duik de LP weer in en besluit om eens te gaan kijken in Sengini, ten noorden van Mataram. Schat dat dat zo'n 2 uur rijden vanaf Lembar is (Lembar is ten zuiden van Mataram en is de haven waar de veerboot aankomt, Mataram is de hoofdstad van Lombok). Na 4.5 uur varen rij ik om 15:30 uur van de boot af. Eerste prioriteit is tanken want ik heb die scooter bijna droog meegekregen. Al snel vind ik een "Petramina" en zit ik weer vol "premium" (3 liter voor 13.000 roepia, da's dus 35 euro cent per liter)
Zo, daar gaan we, ik zie een bordje met " Mataram 22 km" Die kant dus maar opgereden en 22km was minder dan ik verwacht had... Voor Mataram de afslag Ampenan gepakt en via de kust om Mataram heengereden met rechts van me rijstvelden en bergen en links van me de branding... ja, dat was helemaal niet erg. Veel erger was dat ik na 45 minuten al op de plaats van bestemming was lol. Weer een leuk bungalowtje gevonden een paar meter van het strand af. Even het reiszweet van me afgespoeld en t strand opgelopen. Kreeg wel gelijk waarschuwing dat ik voorzichtig moest zijn met zwemmen... toen ik t strand opliep zag ik waarom, het strand liep stijl naar beneden de zee in een golven sloegen met kracht stuk op t zand. Tot halverwege de knieën het water ingelopen en voelde de zee bij het terugstromen behoorlijk trekken, toch maar geen duik genomen. Ik zag ook helemaal niemand die wel t water inging en trouwens... zag ook nauwelijks mensen op t strand, wel een roedel honden die in de branding speelden maar zich er ook niet in waagden. Tja en toen had ik natuurlijk honger....sinds ontbijt niks meer gehad.... naast het hotel zit een warung en daar hebben ze van die Japanse zitjes... dus tafel op knie hoogte en vouw jezelf er maar onder of omheen. Zit nu, terwijl ik dit type met de benen languit onder die tafel. Bestelde een Nasi Goreng en een saté Ayam, die waren goddelijk maar ja, dat was pas mijn lunch he? en een mens moet 3x per dag eten... dus tja... gelijk maar diner erachteraan besteld weer een nasi goreng maar dit keer met een saté Kambing en kan gelijk melden dat ik een nieuw lievelingsvlees heb... het varken is gezakt naar plaats 2... doet u mij maar Kambing... denk dat ik in Nederland maar een Kambing restaurant begin en dan met dezelfde afbeelding op de menukaart.. van een lachende oude geit met sik...noem het dan "Kambing restaurant de geile bok" of gaat dat te ver? Enfin, tussen die 2 maaltijden in kwam Julie gezellig bij me zitten. Julie is de eigenaresse van deze eettent en ze zijn net 4 dagen open.

Na de Kambing nog een ice-capuccino besteld en na dat toetje maar eens op tijd naar bed want uitslapen is er morgen niet bij... om 7:30 uur krijg ik mijn ontbijt al... later kon niet want de bazin van het hotel moet naar de markt of zo... ik probeerde er nog 8 uur van te maken maar ze was onverbiddelijk ... ach, ben ik er tenminste op tijd uit, wil morgen naar Bayan rijden, dan de vallei in tussen de 2 vulkanen naar uhhhhh weet de naam even niet en heb de LP niet bij me.... Denk dat dat zo'n 3 uur rijden is dus als ik om 9 uur vertrek heb ik daar nog wat aan mijn middag.... en om 9 uur vertrekken moet lukken als ik er al om 7:30 uur wordt uitgetrommeld.

Zo, de ijscappuccino is gearriveerd en is hemels. Ik ga even genieten doei !!!

AUWWW GVD Te*&^ri&%ng tyf&^*s.... ben net terug gestrompeld naar mijn bungalowtje in t stikdonker en dat is dus niet goed gegaan... kapotte linker knie en een beschadigde teen... geen blijvend letsel of zo opgelopen maar ik donderde languit in de plantenbakken... morgen ochtend maar eens bekijken hoe die ervan af gekomen zijn ....en ik was nog wel helemaal nuchter.... misschien had ik toch een biertje moeten nemen... was t vast goed gegaan.

Senaru, Lombok, 5 januari 2011

Na een slechte nacht onder de klamboe (onder zo'n ding blijft t nou eenmaal HEET), ik sliep pas na 1 uur, schrok ik om 7 uur wakker. Ruim op tijd dus voor t ontbijt. Snel kop onder de koude kraan, aangekleed en naar buiten gelopen. Even wat foto's gemaakt op t strand want dat had ik gisteren nog niet gedaan en om 7:15 was er verse thee. Heerlijk zitten klooien met verse theeblaadjes, een zeefje, 2 glaasjes en een thermoskan, gezellig. Daarna tas gepakt, dat was ook in 5 minuten gebeurd en iets na half acht kwam de banana pancake en verse ananas. Gelijk mijn kamer afgerekend want mevrouw moest naar de markt, weet u nog? Om 8 uur was ik klaar voor vertrek. Eerst naar Senggigi dorp gereden want ik had nu toch echt een werkende ATM nodig... die gevonden en met verse miljoenen op zak het stuur noordwaarts gericht. Een schitterende weg lag voor me. Lombok is, net als alle andere Indonesische eilanden, een vulkaan eiland, grote berg in t midden met uitlopers de zee in. De kustweg ging dus over die uitlopers heen omhoog en dan weer naar beneden naar t strand. Prachtige bergkammen, groene jungle wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee met de drie Gili eilanden erin. Ben uiteraard even gestopt op een bergkam om van het uitzicht te genieten en een paar foto's te maken. Weldra reed ik Bangsai binnen, de haven voor lokale boten naar de Gili's (meeste rijke, luie blanke toeristen nemen de speedboot vanaf Bali naar de Gili's he Barbara? lol). Na Bangsai bleef het tot aan Tanjung drukker op de weg dan ik verwacht had Na Tanjung echter, in het "verlaten" noorden van Lombok nam het verkeer drastisch af en reed ik relaxt verder, nou ja... relaxt... die scooter rijd ongeveer 1 op 30.. dat is erg zuinig maar met een 4 liter tankje kan je toch maar 120km vooruit en de tank was inmiddels meer dan half leeg.. Nu was het me al opgevallen dat er overal langs de weg "kraampjes" staan met flessen benzine. De flessen zijn afgesloten met een lap stof of prop papier en zijn dus gewoon molotov cocktails.... moet je je eens voorstellen dat je in Nederland op de markt op zo'n manier benzine gaat verkopen....maar goed zowel de LP als de motorverhuurder raadden die flessen af...alleen in uiterste noodzaak. Nu verwacht ik hier in de outback niet echt een benzine station en ik viel dan ook bijna van mijn scooter toen ik 20km verder een glanzend rood, spiksplinter nieuw, hypermodern tankstation tegenkwam... Ding had zo aan de A12 kunnen staan... enfin, scootertje weer volgegooid en weer op pad. Leuke is dat ik geen idee heb van de afstanden hier... Lonely planet kaartje is redelijk om de hemelsbreed afstand te berekenen maar daar heb je weinig aan als t een kronkelige bergweg is en als er al verkeersborden staan hier dan is het een plaatsnaam en een pijl... geen afstanden erbij (Alleen gisteren 1x dus 22km naar Mataram). Veel eerder dan verwacht reed ik Anyar binnen en hier landinwaarts gegaan naar Bayan. In Bayan de mist in gegaan, het was pas 11 uur en ik wilde gaan lunchen in Senaru echter verkeerde afslag genomen, kwartiertje later ontdekt dat ik fout zat en omgedraaid en teruggereden. Iets na 12 uur was ik bij Pondak Indah & Restaurant, mooi gelegen tegen berghelling aan, schitterend uitzicht over het landschap met daarachter de zee. Heerlijk gegeten en de LP nog eens bestudeerd. Heb de keuze tussen of hier overnachten of overnachten in Sembalung Lawang en gezien de omschrijving in de LP besloten hier in Senaru te blijven en dan morgen 2 uurtjes rijden naar de veerboot en dan de oversteek naar Sumbawa te maken.

Kruip er vanavond maar vroeg in want ik ben kapot... welterusten!

Groeten
Eric

• 06 Januari 2011 - 10:12

Annie:

Wat een gedoe met die scooter...je hebt veel geduld gehad...maar ja je had weinig keuze...niet alles moet volgens planning lopen...anders wordt het voor jou saai....een beetje leven in de brouwerij....dat heb je genoeg als ik het zo lees....toen ik dat stukje las,dat je in de plantenbak bent gevallen...kwam niet meer bij...had het graag gezien...haha...sorry dat ik lach om andermans leedvermaak....hoe is het nu met je kapotte knietje en teen? ennuh met de planten of heb je nog niet gekeken....al met al weer genoeg mee gemaakt....ik blijf ervan genieten van jou verhalen...zie het zo voor me....doe rustig aan....liefs van mij xx

• 06 Januari 2011 - 10:21

Annie:

Zie nu je foto's...mooi hoor...je krijgt inderdaad een lekker gezond kleurtje.de laatste foto ziet er erg smakelijk uit....daarmee bedoel ik echt alles!!!! kussss

• 06 Januari 2011 - 13:01

Mams:

Fijn dat het toch nog gelukt is met die scooter. Is toch veel vrijer dan alles met de bus. Je hebt hem gehuurd voor 4 weken? Je vliegt nu wel snel over die eilanden heen. Een dagje hier, een dagje daar, geen wonder dat je bek-af bent. Maar eens even lekker uitrusten. Je hebt toch geen haast?

• 06 Januari 2011 - 15:08

Eddy:

Wat een mooi avontuur weer. Als je echt pit wou had je de tiger2000 moeten huren, die had ik dus tijdens mijn verblijf en dat zonder int. rijbewijs en aangehouden. Gelukkig kunnen afkopen voor 50.ooo :P. Lombok zijn wij toen helaas niet aan toe gekomen. Over een paar jaartjes ook maar eens een Azie trip, want dit nodigt zo wel uit.

• 06 Januari 2011 - 18:47

Karin:

wow lekker! al is deze vrijheid, wel een grijze haar meer, je hebt het goed gedaan! Hij heeft je geduld mooi op de proef gesteld. Hoest met je teen en je knie? we horen er niets meer over en op de foto valt het zo te zien mee...toch? hahaha, kijk dan ook uit. Teentje breken is niet fijn. Ik vroeg me af hoe je in godsnaam "relaxed" op de scooter zo'n eind kan rijden met je rita-rugzak en hoe ziet dat eruit? alsof je een medepassagier hebt? foto? Blijf wel uitkijken. ;-)

groetjes! karin

• 08 Januari 2011 - 16:56

Anton:

restaurant pas vier dagen open? Kunst dat het vlees lekker was, hadden ze natuurlijk ook pas 4 dagen in huis. Verser kennie! ;-)
    Best wel goeie typering; scooterTJE. Zo'n grote kerel op zo'n scootertje moet wel leuk uitzien!
    Ventje Auw???

• 11 Januari 2011 - 02:48

Eric :

Teentje en knie zijn prima in orde, niks gebroken alleen wat geschaafd... no worries

Nee, heb geen haast... maar wil nu even vlot naar centraal Flores komen en dan op mijn gemakje terug, dan weet ook zeker dat ik niet in tijdnood ga komen
    Heb verplicht een dag moeten rusten in sape omdat de boot niet ging, dat was best lekker en heb ook nu, in Labuhan Bajo een rustdag ingelast.