Fox Glacier en een lofzang op New Zealand
Door: Eric
Blijf op de hoogte en volg Eric
31 Maart 2011 | Nieuw Zeeland, Fox Glacier
Zo, vandaag een lange, regenachtige dag, in de bus gehad. om 7:55 moest ik al op t busstation zijn. Was keurig op tijd. Mooie rit door de bergen in het vooruitzicht, aankomsttijd Fox zou 15:30 uur moeten zijn. Dat op zich ook gehaald alleen die mooie rit is grotendeels in het water gevallen. Kwam met bakken de lucht uit, gelukkig zat ik warm, comfortabel en vooral droog in de bus. Toen we om 15:25 eindelijk in Fox waren goot het nog steeds. Gelukkig is t een klein dorp dus hoefde maar een paar minuten met de bepakking door de regen te lopen naar... Ivory towers backpackers. Daar een éénpersoonskamer geboekt voor 1 nacht... daarna is ie niet meer beschikbaar en moet ik over naar een tweepersoonskamer, 10 dollar duurder maar, als t goed is, groter en een lekker 2 persoonsbed.
Ivory towers bleek een leuk en gezellig hostel te zijn. Mijn natte spul uitgehangen en toen was t zowaar droog... het dorp in... nou.. Fox Glacier township zoals t officieel heet is 3x niks of eigenlijk is dat nog teveel, het is 2x niks... t is maar 5 minuten droog geweest maar dat was lang genoeg om het hele dorp 2x door te lopen, van alle restaurants (3) de menu kaart door te nemen en mijn keuze te maken.... Cook Saddle Saloon, gezellig haardvuur en de enige die niet uitgestorven was.
Was daar al om 16:45 en de keuken zou pas om 5 uur opengaan... nou en? Toch veel te vroeg om te eten maar een biertje... dat kan natuurlijk prima!!! Enfin, om half zes nog een biertje besteld en spareribs met frietjes mmjammie.... ja, ik heb het ervan genomen vandaag. Toen dat allemaal opwas buiten (pffff) een sigaretje gerookt en terug naar het hostel, ze hebben daar een soort bioscoop en daar "Once upon a time in Mexico" voor de helft en "the net" helemaal gezien, toen was t bedtijd.
Fox Glacier township, woensdag 30 maart 2011
Zo, om 8 uur uit mezelf wakker geworden, geen wekker gezet... nu eerst koffie... sigaretje.. en tas pakken... naar receptie en voor 2 nachten een 2 persoonskamer geboekt... wil je er 1 met 1 groot bed of met 2 enkele bedden? He, als ik extra betaal wil ik ook breed uit kunnen liggen dus doe maar een met een 2 persoonsbed... dat was snel geregeld en ook gelijk een fiets gehuurd... Het is namelijk 6km naar Lake Matheson en dat is dus dat meer waarin je Mount Cook en Mount Tasman kunt zien weerspiegelen en het weer was schitterend, strak blauw, zonnetje... wat wil je nog meer? Ik dus nog voor 9 uur op de pedalen maar weldra begonnen we wat wolkjes te vormen...hmmm... ik keek achterom en kon mt Tasman en Cook nog prima zien dus....voordat t dichttrekt... ff snel wat plaatjes schieten en toen weer verder, een kwartiertje later was ik bij t meer... erom heen lopen kost een uurtje en halverwege heb je dus dat reflectie punt... mooie wandeling allen druk... leek wel de Hoge Veluwe op de eerste mooie lentedag.... na 10 minuutjes lopen was ik al bij reflectie punt en die paar wolkjes waren weg... geweldig om die hoge bergtoppen (Mount Cook is met zo'n 3700 meter de hoogste berg van New Zealand) in het meer te zien weerspiegelen. Veel van de toeristen kozen ervoor om vanaf dit punt terug te lopen maar ik besloot eigenwijs door te lopen en een 20 minuten later.... zag ik een trap omhoog met een bordje... "view of views" en toen ik die trap opgelopen was kon ik niets anders zeggen dat... dat klopt... zie de foto's maar die ik hierbij heb geplaatst. Enfin, uiterst tevreden rondje rond het meer afgemaakt, kopje koffie en peukje bij "Lake Matheson Restaurant" en daar kwam ik een stel tegen die ik kende van het hostel en die adviseerden me om niet direct terug te fietsen maar om 3 km verder te fietsen omdat je dan een geweldig uitzicht op de gletsjer hebt... dat dus gedaan en inderdaad, was ook weer erg mooi en t weer bleef maar geweldig. Toen toch terug naar hotel, lunchen (paar boterhammen met pindakaas) en toen de fiets weer op voor 6km naar het begin van de gletsjer. Daar nog een uurtje moeten wandelen tot bij het ijs, of althans, zover als je er bij mocht komen want overal lintjes, touwen en bordjes hoe gevaarlijk t wel niet is.... leuk.. NOT moeilijk om die waarschuwingen allemaal uit beeld te houden als je foto's maakt....
Was wel indrukwekkend. Enfin, terug gefietst, fiets ingeleverd en me gerealiseerd dat ik dus t meer en de gletsjer op 1 dag heb gedaan en dus morgen geen drol meer te doen heb hier in dit gehucht.
Boodschapjes gedaan, vanavond weer eens gezond voor mezelf gekookt, kip met verse roerbakgroente, en noodles (t kan niet elke avond spareribs zijn).
Fox Glacier Township, donderdag 31 maart 2011
Nou vandaag dus verveeldag gehad.... ach heb mooi dit verhaaltje kunnen schrijven en zal t zo, met de nodige plaatjes, eens on-line zetten en tevens lopen nadenken waar ik nu naartoe wil en eigenlijk ben ik daar nog niet uit.
Ga vanuit hier i.i.g naar het noorden, tot aan Greymouth... daar heb ik de keuze tussen of verder naar het noorden via Westport en Nelson naar Abel Tasman national park of ik neem de trein van Greymouth naar Christchurch door de alpen en dan via Kaikura naar Picton.... tja...nou ben daar dus nog niet uit en heb besloten om 2 nachten in Greymouth te verblijven om daar eens rond te kijken en een beslissing te nemen... dat horen en lezen jullie dan nog wel. Heb dus Greymouth inmiddels geboekt en daarna hoorde ik van locals dat Greymouth 3x niks zou zijn... hmmm nou ik zal t wel zien.
Nou ik ga de plaatjes erbij zoeken voor jullie en dan t zaakie online plaatsen
Groetjes
Eric
oh.... ik zag een opmerking voorbij komen dat het nu minder dan 100 dagen is voordat ik terugkom... met de vraag erbij of dat nu gaat veranderen.... ja, dat gaat veranderen...
Zoals het er nu naar uitziet heb ik 9 mei mijn 2e MRI, later die week opvolgend consult en vertrek ik uit New Zealand op 22 mei. Dan een dag of 12 naar Frans Polynesie en 4 dagen paaseiland. Dan vervolgens naar zuid Amerika. Het Patagonie gedeelte heb ik ingekort van 4 naar 2 weken. Het is daar dan inmiddels behoorlijk aan het winteren dus wellicht verstandig om het helemaal over te slaan maar dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen... wil dus nu vanuit Santiago naar het zuiden vliegen, daar 2 weken rondkijken en dan terug vliegen naar Santiago. Ik geloof op 17 juni (uit mijn hoofd) vlieg ik dan door naar Calama alwaar het Noord Chili/Bolivia/Peru en Ecuador avontuur moet gaan beginnen... ook hier heb ik 2 weken afgehaald om op 31 augustus (da’s 2 maanden later dan origineel gepland) de terugvlucht naar NL aan te vangen. Volgens de huidige planning kom ik dan op 2 september terug in NL echter... daar moet ik nog even over in de mail klimmen want met mijn huidige vluchtschema moet ik 22 uur in Madrid wachten voordat ik naar Amsterdam kan vliegen.... dacht niet dat ik daar zin in heb...dus.. zodra alles helemaal duidelijk is (en dat kan nog goed weken duren) zal ik t aanpassen op deze site.
En dan nu..... Onderstaande lezen met een flinke korrel zout, ach pak het hele vaatje er maar bij:
oh en ik zag ook een opmerking van Jean-Pierre.... over dat ik wel erg vaak zeg dat ik dit land mooi vind en ach ja, t is best mooi maar de term fantastisch heb je me volgens mij nog niet horen gebruiken, toch? Ik bedoel die Cook mountain is best aardig hoor.... 3700 meter... goh da's de Argentiere ook en daar heb ik bovenop gestaan en hing ik een paar maanden geleden niet aan een parachute op 4000 meter terwijl ik keek naar de Himalaya toppen van 7000 en 8000 meter hoog? Die meertjes? machtig mooi hoor maar ik had nu onderweg moeten zijn naar Lago titicaca en dat meer ligt al op 3800 meter... verder is de architectuur hier ook erg indrukwekkend, vooral na de Taj Mahal en Borobudur maakte dat station van Dunedin erg veel indruk...duh... De New Zealandse keuken is ook erg uitgebreid, fish en chips en kleffe noodles. Tropische regenwouden? ach kom net van Flores af daar weten ze pas wat een tropisch regenwoud is en de vrouwen zijn daar ook mooier. Die 2 gletsjers, ach als je één gletsjer gezien heb dan heb je ze allemaal gezien en heb er al diverse bekeken en... ik zou eigenlijk verleden week een tocht moeten hebben gemaakt in zuid-Patagonie over de gletsjers daar... weet je... voel me hier eigenlijk een beetje als in madurodam, je hebt hier alles maar t is t allemaal net niet, goed voorbeeld daarvan zijn de fjorden, tja soort mini Noorwegen, leuk hoor maar ja het echte werk is toch beter. Als het dan allemaal spotgoedkoop zou zijn ok maar ik geef hier per dag 2x zoveel uit als in Indonesië en in Indonesië at ik geen zelf gesmeerde boterhammen met pindakaas, deelde ik mijn douche niet met 10 andere backpackers en hoefde ik niet te in de rij te staan als ik wilde schijten... zo, heb ik nu genoeg gal gespuwd of moet ik nog even doorgaan? Ja?doorgaan? ok dan gaan we nog even: Het dierenrijk, het nationale symbool is de Kiwi... heb je dat beest wel eens bekeken? Goed om de slappe lach te krijgen, dat beestje wordt kunstmatig in leven gehouden anders was t allang afgelopen geweest met die Kiwi... weet je wat dat beest doet om aan een belager te ontkomen? Tegen een boom oprennen en zich er dan ruggelings vanaf laten vallen... Dodo de 2e... beest verdient het gewoon om uit te sterven...... en dan heb ik een zeeleeuw gezien wow!!! Tja, daar zijn die komodo varanen en neushorens niets bij natuurlijk. Ze hebben hier geen dieren die je kunnen doden maar de sandfly is vervelend zat en t leven hier is zo saai dat ze dus al die activiteiten zoals bungee jumpen, skidiven, quadracen, luge rijden en.... raften hebben bedacht om nog iets te kunnen beleven denk ik zo... dus... ik zeg stop eruit en afzinken die eilanden.
31 Maart 2011 - 08:29
Sjamp!!!:
nou zo kan "ie wel weer,lol nog even en iedereen gelooft dat je het meent... ik in ieder geval wel (schrapende keel) zezien je je eigen zo verveelt kun je beter even een ommetje nemen richting christchurch en Gitty gaan helpen, die hebben een echte aardbeving en als dat niet genoeg is kun je omboeken over Japan.ziet er stralend uit, nee grapje bij graymouth zou ik de trein op en neer pakken chch is zo mooi niet meer, maar de tocht wel.
terug in graymouth door naar chanty town (goudzoekers open lucht museum) en je kunt daat oefenen met goudzoeken wat je weer kunt gebruiken in nederland in de Rijn.(of in de cardet in Frankrijk(europese wereldkampioenschappen))
Verder in abel tasman park een georganiseerde wandeltocht waar de met d eboot heen en terug moetlopen kan heel leuk zijn.affijn succes er mee en tot het volgende verslag.... -
31 Maart 2011 - 09:10
Tilly:
Je bent eigenlijk wel een verwend jochie als ik dit allemaal zo lees (lol) Overal is het beter en groter dan op de plek waar je nu bent, maar goed ook want anders zou het overal hetzelfde zijn, is ook geen zak aan. Eigenlijk lees ik tussen de regels door dat je het eiland al een beetje in je hart hebt gesloten :) En wat dat goudzoeken betreft. DOEN het zal je verbazen hoe leuk dat is. Succes verder en tot de volgende update.
xxxTilly -
31 Maart 2011 - 14:53
Mams::
Prachtige foto's van weer een hele mooie dag.
Voor de rest: verhaaltje uit - zoutpot LEEG! -
31 Maart 2011 - 15:07
Annie:
Als ik de temperatuur bekijk dan is het aardig koud waar je nu bent....brrr... zou bijna medelijden krijgen met je verveeldagen....in die geweldige mooie omgeving....tegen de tijd dat je naar Nederland komt gaan we de winter bijna weer in....oeps nog ff genieten hier van de aankomende zomer...knuffff -
31 Maart 2011 - 19:23
Anton:
There's no place like home! Maaruhhh...ik wil wel ruilen hoor. -
01 April 2011 - 10:12
Karin :
Gaat het een beetje meneer Hussie? lol... Wat een prachtige foto`s! schitterend gewoon. 2 september? slik, das lang nog..... maar jij moet alles eruit halen wat erin zit! Hoe zat het ook alweer? Beter spijt hebben van de dingen die je wel gedaan hebt dan van de dingen die je niet gedaan hebt? ;-)
Dikke kus K