Hallo Tahiti, leuk hier maar waar is mijn backpack
Door: Eric
Blijf op de hoogte en volg Eric
23 Mei 2011 | Frans Polynesië, Papeete
Zo, vanmorgen snel de rest van mijn boeltje in de tas, uitchecken en naar Starbucks, heerlijke verse koffie, verse peuk en voor jullie een vers reisverslag. Daarna naar de bushalte gelopen en toen ik net 2 minuten zat te wachten stopte er een taxi die vroeg of ik naar het vliegveld wilde? Ja, dat wil ik.... NZS 15,= dollar zei hij... ik zeg da's goed, ik gooi mijn boeltje achterin en uiterst comfortabel word ik bij het vliegveld afgezet. Normaal kost een taxi rustig het 4 dubbele maar hij moest er toch naar toe om iemand op te halen en op deze manier betaalde ik zijn lunch....(dat zijn zijn woorden). Enfin, iemand had me gezegd dat je voor internationale vluchten 3 uur van te voren op het vliegveld moest zijn.... en door die taxi was ik nog een stuk vroeger...incheckbalie zat nog hartstikke dicht....nah, peukie.
Om 11:20 ging de incheckbalie open.... heeft u lucifers of aanstekers in uw bagage? Ja, in mijn rugzak want ik weet dat je die niet in je handbagage mag hebben.... (had wel één doosje lucifers in mijn broekzak hoor, stiekem) nee meneer, mag NIET in uw incheck bagage, u mag wel 1 aansteker en/of lucifers aan boord meenemen in uw handbagage. Huh??? pfff... kunnen vliegvelden rond de wereld hier misschien één richtlijn in gaan voeren??? scheelt weer een hoop ellende... enfin, 1 aansteker en mijn lucifers uit de rugzak... de andere aansteker zat helemaal diep onderin begraven.... had geen zin om die eruit te halen... enfin, boardingpass en toen had ik honger. Echter voordat ik ging eten eerst nog even naar buiten want op dit vliegveld mag je natuurlijk nergens roken....
Daarna de Burger King opgezocht.... jammie jammie vervolgens mijn restant Nieuw Zeelandse dollars omgeruild voor Pacifische Francen en... wat staat daar nu???? Ik wrijf mijn ogen eens uit en kijk nog eens goed naar het bordje...t zal toch niet waar wezen.... smokerslounge... opgetogen volg ik de pijltjes en even later bedenk ik me onder het genot van een verse 'horizon" dat ik gek ben op Nieuw Zeeland!!!
Voor dat je het weet is het dan alweer boardingtime en ik word aan boord van Air Tahiti verwelkomt met een verse Tiarabloem... die schijnen die Tahitianen bij elke gelegenheid uit te delen... in de LP staat dat ze 300.000 van die bloemen per DAG oogsten.... Al snel zit ik in de lucht en even later krijg ik aardappelen met kip... wat wilt u erbij drinken meneer? Ik kijk eens op mijn horloge...15:15 uur... hmmm da's eigenlijk nog te vroeg maar... wacht even.... horloge op Frans Polynesietijd gezet en voila, 17:15 uur, doet u mij maar een wijntje.
Dat smaakte zo goed dat ik een half uurtje later nog een wijntje besteld heb en even later nog een derde.... in opperbeste stemming kom ik aan op Tahiti. Weer een blom voor achter t oor en ook de paspoort controle is een fluitje van een cent, Ia Orana (welkom is dat) Nu even mijn rugzak van de band pakken en zien of er inderdaad iemand van het pension staat om me op te pikken. Ah daar is de bagageband. Zo, dat zijn veel koffers... erg veel koffers maar een uur later moeten we de conclusie trekken dat er toch 2 koffers te weinig zijn... die van een medereiziger (erg jammer voor hem) maar nog vervelender (voor mij althans)...ook mijn backpack is niet te voorschijn gekomen....gloeiende gloeiende gloeiende.... enfin, navraag en uitzoeken... backpack is nog in Auckland... (zal toch niet vanwege die ene aansteker zijn he?). Volgende vlucht vanuit Auckland is vrijdagmorgen (en het is nu dus woensdagavond lokale tijd) backpack wordt dan naar mijn pension gebracht. Krijg van de mevrouw een tasje met t-shirt (zie foto), onderbroek (model grootvader, nee helaas, geen foto lol) tandenborstel en scheermes...
Naar buiten... gelukkig stond Frederic (nee, niet m'n moeder, da's Frederiek) nog op me te wachten samen met een Zwitserse rond-de-wereld-reiziger. Eerst een sigaret zeg ik... Je mag in mijn auto roken zegt Frederic terwijl hij zelf ook een peuk opsteekt, man naar mijn hart die Frederic. Half uurtje en 2 sigaretten later zijn we in het pension, slapen maar.
Tahiti, donderdag 19 mei 2011
Huh? Gisteren was t 19 mei en vandaag is t weer 19 mei.... ben benieuwd wat het morgen zal wezen? Weer de 19e? Of dan ineens de 21ste? Hmmm even goed opletten morgen.
Redelijk geslapen. Om half negen het bed uit gekomen wat ik helemaal niet verkeerd vind aangezien het in New Zealand pas half zeven is... Ontbijt is inclusief dus maar eens de kant opgeslenterd waar ik geluid vandaan hoor komen. Stuk of zes backpackers zitten te ontbijten en Frederic is druk in de weer om iedereen te voorzien. Hij wenst mij uitgebreid en luidruchtig goedemorgen en wijst me waar ik alles kan vinden... eerst koffie zeg ik... Frederic lacht en zegt, en met een sigaret, de lekkerste van de dag... ha, hij weet waar ie over praat. Hij schenkt voor zichzelf ook een kop in en samen genieten we in het ochtend zonnetje van ons "ontbijt".
Hierna nog wel een fatsoenlijk ontbijt genuttigd hoor, vers stokbrood, roomboter en jam, smaakte erg goed!
Tja, en nu? Frederic legt me uit waar de strand toegang is en de supermarkt. Als eerste wandel ik daar maar eens heen. Omdat ik nog niet teveel wil sjouwen haal ik alleen een fles mineraal water. Dan naar het strand... De eerste aanblik van de lagune heb ik op foto vastgelegd voor jullie. Hier relaxed in de schaduw op het gras gelegen terwijl ik de ochtend aan me voorbij laat gaan. Toen het buikje begon te rammelen via het strand weer naar de supermarkt gewandeld en een baguette, een blikje makreel, 2 biertjes en nog 2 flessen water gehaald.... bij elkaar net 1000 Francen en da's een dikke 8 euro... valt dus nog reuze mee... oh...voor de Nieuw Zeelanders... ze hebben hier ook Timtams (voor een dollar of 6) alleen heb ik, helaas, geen toffeepops gezien :-). Terug naar het hostel en de aankopen opgepeuzeld.
Rest van de dag erg weinig uitgevreten... alleen nog een keer naar de supermarkt gelopen omdat ik vergeten was sigaretten te halen! (Rokers krijgen meer lichaamsbeweging lol).
Ben wel benieuwd wat ik vanavond ga eten.... heb geen avondeten gekocht... hostel is bed en breakfast... nu zag ik wel een restaurantje langs de weg naar de supermarkt maar om 4 uur 's middags zat dat nog akelig dicht....hopelijk is het om 6 uur wel open... ik vraag er naar bij Frederic en hij verwacht dat het open is en anders kan ik altijd een bord met eten van hun krijgen.
6 uur.... nee dus, Chez Taaitini zoals het heet zit potdicht... terug naar het pension en Frederic gevraagd om een bord vol.... bord komt en wow... duidelijk dat ik in Frankrijk ben... heerlijke plak gebakken tonijn, boontjes, couscous, verrukkelijke saus, beker jus d'orange en een zalig toetje, licht gebakken banaan met chocolade snippers en geraspte kokosnoot... pas de volgende morgen durven vragen hoeveel ze in rekening zullen brengen voor dat bordje....1500 Franc (12 euro ongeveer).
Tahiti, vrijdag 20 mei 2011
06:30 uur
ÉRIEK ÉRIEK... er loopt iemand op de gang in het Frans mijn naam te blèren.....ÉRIEK ÉRIEK.... even later wordt er op mijn deur gebonsd... votre bagage ces't arrivé (voor die enkeling wiens Frans nog beroerder is dan t mijne.... mijn bagage was er...) Ondanks het tijdstip opgetogen mijn bed uit gesprongen en mijn tas in ontvangst genomen.... kan ik eindelijk een korte broek en slippers aan....
Toen mijn bed maar uitgebleven en ontbijt gepakt. Uiteraard weer bakkie koffie en peukie met Frederic. Ook gelijk vervoer geregeld naar het vliegveld, moet daar morgen ochtend al om 7 uur zijn. de vlucht naar Moorea duurt nog geen 15 minuten (inclusief opstijgen en landen) eigenlijk is het ook idioterie om te vliegen, boot is veel logischer maar ja, zit nu eenmaal bij die airpass in... Ook om op Moorea van het vliegveld naar het pension te komen wordt nog een uitdaging... op het vliegveld kan ik alleen een hele dure taxi vinden en daar heb ik geen zin in... alternatief... paar honderd meter lopen naar de hoofdweg... daar een uur wachten totdat de bus die van de haven afkomt met de mensen die gewoon de boot hebben gepakt voorbij komt en dan zwaaien en hopen dat hij stopt en me meeneemt... zo niet... de ouderwetse duim omhoog en liften maar... ach aangezien ik erg vroeg vertrek heb ik de hele dag om de 20km van het vliegveld naar mijn pension af te leggen. Gaat vast lukken.
Rest van de dag een beetje rondgelummeld en zitten kletsen met Paul, een Amerikaan die op een Catamaran vanuit Mexico hierheen is komen zeilen, tocht van 27 dagen! En met dezelfde Zwitser die ik al eerder heb genoemd, hij is ook op een rond de wereld trip en we hebben op 1 juni dezelfde vlucht naar paaseiland.
Tahiti - Mo'orea zaterdag 21 mei 2011
Wekker op 6:15 uur.... niet dat jullie denken dat ik maar een beetje lig te luieren of zo... Tassen op de nek en buiten op Frederic wachten, die zou me naar het vliegveld brengen... maar waar ik ook kijk... geen Frederic, alles is nog stil en verlaten... om 6:40 maar eens gaan roepen want ik moet om 7 uur inchecken... hij schrikt wakker en komt zijn bed uit rennen... hij springt in de auto terwijl hij roept: "Ik wist dat ik iets aan het vergeten was" lol.... Hij rijdt als een idioot ... als we om 7 uur vlak bij het vliegveld zijn blijkt dat hij dacht dat mijn vlucht om 7 uur zou gaan toen ik dus zei dat dat pas om 8 uur was liet hij het gas een beetje los...ohhh dan kan je nog een kop koffie drinken ook.... ik hoop het.
Vertrekhal is bom en bomvol...om 7:02 sta ik in de rij en pas om 7:40 heb ik mijn boardingpass, ik moet om 7:50 boarden... om 7:47 is mijn bagage gecontroleerd en om 7:54 ben ik zelf en mijn hand bagage gecontroleerd, om 8:04 stap ik in het vliegtuig... zonder koffie !!! De piloot heet ons hartelijk welkom en geeft aan dat de vlucht ongeveer 10 minuten gaat duren, voor me krijgt iemand daar de slappe lach van. Even laten stijgen we op, terwijl we opstijgen een scherpe, 180 graden bocht naar links en dan landen we weer, 8:20 uur, hallo Mo'orea.
Op Mo'orea eerst een sigaretje gerookt en vervolgens mijn tas opgehaald. Tja, toen dus naar camping Chez Nelson... zo'n 25km verderop aan de andere kant van het eiland. Zoals gezegd naar de hoofdweg gelopen en daar mijn duim opgestoken. Redelijk snel stop er een echtpaar met hun bloedmooie dochter op de achterbank en ik mag naast haar gaan zitten... Ze zijn op weg naar de kerk, 10km verderop. Bij de kerk word ik eruit gegooid en ik steek mijn duim op, als dank en om weer opgepikt te worden voor de resterende 15km. Het duurde even maar toen stopte er een aftandse pick-up truck en mocht ik achterin kruipen met mijn voeten op een oude accu. Terwijl we wegreden begon het te hozen.... regen... is dit nou paradijs? Enfin, ook deze twee vrienden gingen niet helemaal tot Chez Nelson en een kilometer of 3 ervandaan sta ik weer langs de kant vd weg in de stromende regen. Ik besluit even te gaan schuilen bij de kiosk van een autoverhuurder en hij biedt me spontaan aan om de resterende 3km te brengen... top!
Bij Camping Chez Nelson een leuke bungalow betrokken.... tis een bungalow van net niks maar aangezien ik alleen foto's van buiten heb gemaakt lijkt het nog net wat lol. Daarna "dorp" in om boodschapjes te doen, verse baguette, boter, jam en een paar biertjes oh en een potje oploskoffie want ontbijt is hier niet inbegrepen.
Terug heerlijk op mijn verandaatje een verlaat ontbijt tevens lunch genuttigd en maar eens naar de lagune gewandeld. Het is weliswaar inmiddels droog maar niet echt zwem weer, ik loop wat op blote voetjes door de branding en moet constateren dat het hier mooi en lekker is.
Voor het avondeten nog een baguette en vis gehaald.... de restaurants hier zijn weliswaar deels open maar spreken me niet aan.
Mo'orea, zondag 22 mei 2011
Na mijn eigens gezette bakkie pleur de straat op om weer een verse baguette te halen. Tijdens het ontbijt begint het alweer te regenen en ik laat het idee om een scooter te huren en het eiland rond te rijden varen en blijf lekker op mijn verandaatje zitten, even later is het alweer droog, de buitjes zijn van korte duur hier. De zon breekt lekker door en het wordt warm... tijd om de zwembroek eens aan te trekken en de lagune in te duiken. Dit zo'n beetje de hele dag gedaan, afgewisseld met sigaretjes, baguettes en een beetje lezen.... heerlijk relaxed. De omgeving is schitterend maar nog niet zo mooi als de plaatjes in de reisbrochures... morgen Bora Bora...
Dat was m weer voor nu
Groeten Eric
oh, Anton en Wenny... helaas... nog geen foto's van meisjes in rieten rokjes.... die houden jullie nog tegoed!
NB: Halverwege het typen van dit epistel had ik wel in de gaten dat ik het in dit reisverslag wel heel erg vaak over roken had en nadat ik al een keer commentaar kreeg dat ik teveel over eten sprak... dacht ik er zal nu wel commentaar komen dat ik teveel over roken schrijf... even zitten twijfelen en toen nog 2 peuken aan het verhaal toegevoegd onder het motto, het is mijn reis, mijn website en mijn reisverslag !!! dus
23 Mei 2011 - 09:27
Annie:
Leuk voor je dat je de zelfde vlucht hebt dan de zwitser naar paaseiland....wat gezelschap is nooit weg...maakt de reis een stukje aangenamer....niet dat het jou daar aan ontbreekt.....je hebt inmiddels weer het een en ander meegemaakt....zonder backpack verder reizen....je zit toch ff raar te kijken maar gelukkig is alles op z'n pootjes terecht gekomen....wat een geluksvogel ben je toch...de laatste 3 km wordt meneer lekker gereden....over luxe gesproken....het blijft geweldig mooi die zonsondergang....die foto met dat eten en drinken past helemaal bij jou....haha....het viel mij ook al op dat je errug vaak een sigaret opstak...maar je hoort mij er niet over zeuren....is een goede zet van je om het zelf al aan te geven....nu durft niemand er nog één woord over te zeggen....
ps. vindt het toch jammer dat je geen foto met het rieten rokje hebt laten zien....hou het tegoed...oké?
lieve groetjes en een knufff xx -
23 Mei 2011 - 15:11
Tilly:
zo, dat heb je dan ook maar mooi meegemaakt. Kan tenslotte niet iedereen zeggen dat zijn bagage niet meegevlogen is. :) Verder heb je weer mooie plekjes uitgezocht. Ben uiteraard benieuwd naar de overige eilanden. En laat je door de regen niet tegenhouden om mooie plaatjes van de eilanden te schieten voor ons.
Eric geniet er van dan doen wij het daarna wel weer. Groet van Mike en Tilly -
23 Mei 2011 - 15:42
Mams::
Dit is weer een heerlijk uitgebreid verslag met mooie foto's. Daar kan ik wel weer twéé dagen op teren ;-).
Dat gedoe met bagage had je ook toen je uit Australië terug kwam. Déjà vue?
Maar waar is de foto met die tiara-bloem achter je oor? Die hoort er echt wel bij.
Het opschrift van het shirt wat je van Tahiti airlines kreeg kan ik (zelfs met vergroting) moeilijk ontcijferen. Met een beetje lezen en een beetje raden kom ik tot "Air Tahiti t-shirt" Klopt dat? Toch mooi een gratis shirt gescoord :-)
Dan die hostel baas Frederic. Ik denk dat ze daar, op z'n frans, zijn en mijn naam hetzelfde uitspreken. Heb je per ongeluk al een keer Mams tegen hem gezegd?:-)
Héééééél veel plezier XXX -
23 Mei 2011 - 21:22
Sofie:
Bangelijk!!!haha!! ja, vliegtuigjes en bagage..I know I know how it goes!! -
26 Mei 2011 - 05:30
Karin: