Santiago-P. Arenas-Ushuaia (Koud, nat, vies, bah) - Reisverslag uit Ushuaia, Argentinië van Eric - WaarBenJij.nu Santiago-P. Arenas-Ushuaia (Koud, nat, vies, bah) - Reisverslag uit Ushuaia, Argentinië van Eric - WaarBenJij.nu

Santiago-P. Arenas-Ushuaia (Koud, nat, vies, bah)

Door: Eric

Blijf op de hoogte en volg Eric

09 Juni 2011 | Argentinië, Ushuaia

Santiago, maandag 6 juni 2011

Jetlag? Jetlag! Zo, echt wel... viel pas tegen 5 uur in slaap en om 6:15 uur liep de wekker al af... Normaal gesproken ben je dan behoorlijk brak... en ik kan niet zeggen dat ik me kiplekker voelde, integendeel, maar ik had ook niet gevoel dat het 's morgens vroeg was na een uurtje slaap.... had net zo goed 's avonds kunnen zijn na het knappen van een uiltje... ben het gevoel van tijd dus even helemaal kwijt... Enfin, ontbijt werd al om 6:30 geserveerd dus dat kon ik mooi meepikken, taxi naar het vliegveld waar ik veel te vroeg aankwam... was er al om 7:30 en inchecken zou pas om 8:20 beginnen maar... incheckbalie was al bemand en er stond geen rij... dus maar eens proberen en ja, ik kon al inchecken.... grote voordeel... heb plaatsje bij de nooduitgang (= extra beenruimte) en ik heb plaatsje bij het raam (niet alleen leuk vanwege het uitzicht maar dan kan je ook lekker in een hoekje kruipen om wat te slapen) dus... pico bello...

Heb trouwens voor het inchecken eens een beetje rondgekeken op het vliegveld en ik ga op de terugweg (18/19 juni) hier de nacht doorbrengen, zijn prima stoelen en er is genoeg bewaking en dergelijk om me een veilig gevoel te geven, heb dan ook maar een uurtje of 10 om stuk te slaan.

Enfin, voor het boarden nog foto's gemaakt van een regenachtig vliegveld met de Andes op de achtergrond en toen was het instappen en opstijgen. Voordat we de wolken ingingen nog kunnen genieten van een geweldig uitzicht over de Andes en toen het wolkengordijn dichtging de oogjes dichtgedaan. Niet echt geslapen maar wel lekker liggen doezelen. Anderhalf uur later de landing in Puerto Montt, de eerste tussenlanding. Hier zouden we 10 minuutjes stil staan en dan weer doorvliegen. Na 10 minuutjes werd er iets omgeroepen in het Spaans maar veel meer dan una h'ora (1 uur) kon ik er niet va maken, na wat navraag bleek dat we een uurtje vertraging hadden en dat we het vliegtuig uitmochten om de benen te strekken... benen te strekken? Ha dat haalt je de koekoek ik strek mijn benen net zo lang totdat ik ergens ben waar ik mag roken.... daarvoor moest ik van het vliegveld af en buiten op de parkeerplaats, het was droog, zonnig en een graad of 10, genoten van een verse Lucky Strike... daarna weer naar binnen en bij de controle post uiteraard netjes al mijn zakken leeggemaakt en door de metaal detector... waarom vermeld ik dat apart? Nou...er waren 2 medepassagiers die dachten dat ze door het zwaaien met hun "transit pasje" (wat ik dus ook had) met jassen en al aan door de metaal detector kunnen.... duh... jas uit en netjes ACHTER mij, dus niet voordringen!!! er doorheen.... sommige mensen.... oh doet me eraan denken.... bij het instappen in Santiago... zit er een vrouw op stoel 9C (ik zat zelf op 10F en kon het dus prima volgen) komt een andere man en geeft aan dat dat zijn stoel is... stewardess komt erbij en helpt de dame te verhuizen naar 2F... Hoe krijg je het voor elkaar om 9C en 2F door elkaar te halen? of zou ze analfabeet zijn en gewoon ergens neergeploft zijn? enfin... waar was ik? O ja, Puerto Montt en vertraging, ik dus weer aan boord en ga maar een beetje Spaans leren... heb net in mijn schrift geschreven "No hay drama" wat "geen probleem" betekend als er weer een reutel Spaans door de luidspreker komt... geen idee wat er geroepen wordt maar de stewardess is al naar me onderweg.... in een mengelmoesje van Spaans, Engels en gebarentaal (het wijzen door het raampje op het vliegtuig dat naast ons staat) maakt ze me duidelijk dat ik moet overstappen, ik pak mijn schrift erbij en zeg "no hay drama" kon ze wel om lachen :-). Enfin, overgestapt, wat ik helemaal niet erg vond want het vliegtuig waar ik uit kwam was zo oud dat Methusalem zelf er als jonge kerel nog in heeft gevlogen. Even later steeg de blikken vogel op. Nog een tussenlanding in Balmaceda (ongeveer 50km ten zuiden vanCoyhaique) om vervolgens met een dik uur vertraging te landen in Punta Arenas.

Eerst mijn bagage ophalen en hier had ik een "Tahiti experience" waar is mijn backpack? koffer na koffer komt over de lopende band maar niet mijn backpack.... vervolgens komt er heel lang niets.... enige geruststelling is dat er nog minstens 30 anderen staan te wachten.... ze zullen toch niet een hele kar in Santiago hebben laten staan? Na een minuut of 10 komt er weer een verse lading bagage over de band en als nummer 20 ook mijn backpack....pffffff opluchting.

Naar buiten, het was inmiddels een uur of 5 en al donker met een licht regenbuitje, graad of 5 of zo, brrrrr.... geen taxi's en ik had dus niets geboekt, hmmm... wel een aantal kleine busjes waar ik mensen in zag stappen... met een beetje geluk zijn dat shuttlebusjes, ik erop af en verdomd, voor maar 3000 pesos mag ik mee naar Punta Arenas, 20 km verderop. Afgezet bij hostel del Rey en daar hebben ze nog een kamertje vrij. En wat voor kamer!!! Ik lag in een deuk... overal snuisterijen, kleedjes, kunstbloemen, tierelantijntjes en dergelijke... zal zo een paar foto's voor jullie maken.
Had toen geen zin meer om de straat op te gaan, erg veel honger had ik toch niet en... ik had nog een blikkie vis in tomatensaus in mijn tas zitten.... samen met een halve "pan de pasque" was dat een uitstekend maal. Tot mijn verbazing viel ik niet om van vermoeidheid echter tegen een uur of 11 licht uit en als een blok in slaap gevallen. Wel de wekker gezet want met jetlag weet je nooit wanneer je wakker wordt... om 9:15 van die wekker wakker geworden, buiten was het net licht aan het worden en het regende nog steeds... (heb in Santiago de weersverwachting voor Punta Arenas opgezocht, temperatuur tussen de -5 en +5 en altijd regen.... leuk...)

Ontbijtje, toast, roomboter, jam en paté met een bakkie. Daarna maar eens serieus aan de planning geslagen... het ruwe idee was om met de boot de straat van Magallan over te steken naar Povenir in Chileens vuurland om dan met de bus van Povenir naar Ushuaia (Argentijns vuurland) te gaan. Kon alleen geen duidelijkheid krijgen over busverbindingen tussen Povenir en Ushuaia... en die duidelijkheid kreeg ik wel over busjes van Arenas naar Ushu... dus de straat op naar de busmaatschappij. De eerste die ik probeerde ging 3x per week naar Ushuaia maar niet morgen al maar hij was wel zo vriendelijk om te zeggen dat zijn buurman morgen al reed... ben dus nu een busticket naar Ushuaia voor morgen rijker, vertrek 9 uur en de rit duurt 10 a 11 uur... hopelijk zit ik warm en droog. Moet trouwens over stappen in Rio Grande en dat ligt in Argentinië aan de Atlantische kust... Jeetje... Atlantische kust... dat klinkt alsof ik bijna thuis ben.... het weer is er ook naar... regen en kou... ohhh zag trouwens in Santiago, toen we van het vliegveld weg reden, op de snelweg in de regen, een auto met fietsen achterop... had toen ook al zo'n Hollands gevoel.

Na het kopen van het buskaartje lunchroom opgezocht en daar een bakkie en een gebakkie gedaan. Terwijl ik zat te genieten kwam er een dame met een schaal vol lekkers naar me toe, hield me de schaal voor en gaf me een ratel Spaans... terwijl ik een chocolaatje pakte zei ik tegen haar (in het Spaans) "ik versta er niks van maar dank u wel!" lachuh.

Daarna maar eens naar de kust gelopen (lang leve de New Zealandse handschoentjes) en uitgekeken over de straat van Magallan... tja, wat zal ik ervan zeggen? Wind en water... geen spectaculair uitzicht, het is het meer het idee van het zijn waar ik ben dat indruk maakte op me.

Terug naar het hostel, warm en droog....

Punta Arenas - Ushuaia, woensdag 8 juni 2011

7:15 piep piep piep... tering de wekker....ik sleep mezelf het bed uit naar de badkamer, koud water in de smoel, lenzen in en aankleden.... het hele hostel is verder nog donker. Pak mijn tassen en loop richting eetkamer... ook hier nog donker...ontbijt zo vanaf 7 uur moeten zijn en het is inmiddels dik na half 8... ik doe het licht aan en ik zie een gedekte tafel.... het water in de thermoskannen is heet...???? hoe kan dat nou??? enfin, niet over nadenken, koffie, boterhammetje en met een 2e bak koffie terug naar mijn kamertje want daar mag ik wel roken.

Om 8:15 de tassen op de nek en inmiddels is de hostelmoeder ook aanwezig, haar de sleutel en een hand gegeven, hasta luego en de groeten.

Ik kom buiten en het is nagenoeg droog!!! Nou zeg, moet niet gekker worden, ik wandel vrolijk naar de busmaatschappij waar ik keurig op tijd aankom, nog een peukie en om 8 uur vertrekken we... In Punta Arenas zelf staan een paar bomen en van Punta Arenas naar Punta Delgada heb ik er niet écht op gelet maar ik kan me niet herinneren onderweg een boom gezien te hebben... kaal, bruin, geel, grijs landschap, mistig en nat, lelijk. Bij Punta Delgada gaan we de boot op om de straat van Magallan over te steken. Voordat we de boot opreden ben ik uitgestapt en al rokend wandel ik achter de bus aan de veerboot op.... grijze golven, grijze lucht, grijze boot en oh natuurlijk regent het weer....we hebben misschien een paar graden boven nul. Op de boot stap ik weer in de bus en links van me zie ik de wand van de boot en rechts van me ee3n grote vrachtwagen, als we gaan varen bewegen we flink door de hevige golfslag.... ik voel me neit prettig... als er wat mis gaat zit ik hier als een rat in de val.... voordat ik me druk kan maken over onderkoeling in het koude water ben ik al verzopen omdat ik de bus niet uitkom... ik besluit uit te stappen... aan dek voel ik me niks veiliger... als er een vrachtwagen of bus gaat schuiven ben ik verpletterd voordat ik nat ben... dan maar weer de bus in.... een paar minuten later rijden we de boot af...

Vanaf dat punt tot aan Rio Grande weet ik zeker dat er geen boom in de buurt van de weg heeft gestaan..... in San Sebastiaan ga ik de grens over en ben dus in Argentinië... de douaneambtenaar die me Chili uitzwaait zegt in vloeiend Nederlands "tot ziens" tegen me.... van verbazing weet ik niks uit te brengen, Nederlands had ik niet echt verwacht hier in de middle of nowhere.

Enfin, tegen een uur of 4 zijn we in Rio Grande, heb inmiddels mijn horloge weer een uur vooruit gezet en het scheelt nog maar 5 uurtjes met Nederland.... heee... was dat met mijn eerste land, India ook niet het geval? Ook 5 uurtjes.... hmmm trip begint op te schieten....Rio Grande ligt ook aan de Atlantische kust en ik realiseer me dat ik feitelijk rond ben.... ik ben nu zo ver naar het oosten gevlogen dat ik inmiddels mijn meest westelijke punt tot dusverre (Mexico/Guatemala) heb overlapt.... Nu ga ik over een weekje of zo weer terug naar Chili en dan is het weer 6 uur verschil en zit ik weer aan de Pacifische kust maar goed, dat komt allemaal nog... Rio Grande dus.... hier snel overgestapt in een andere bus en een halve sigaret kunnen roken voordat we "vamos, vamos" weer verder gingen.

Net toen het landschap begon te veranderen, bergen, bomen en sneeuw kwamen in zicht ging de zon onder.... dat is nou jammer!!!! iets voor zevenen waren we in Tolhuin en dat zag er gezellig Alpen-dorpjes-achtig uit... Staat geen woord over het hele gehucht in de Lonely Planet...we bleven er niet lang, weer net genoeg tijd voor een peukie en hopla daar gingen we weer om iets na 8 uur aan te komen in Ushuaia. Rugzakken op de nek en lopen naar Yakush, het hostel dat ik had uitgezocht, had ze nog een mail gestuurd gisteren of ze iets betaalbaars vrij hadden maar daar geen antwoord meer op gezien. Tien minuten later begrijp ik waarom ze geen antwoord gaven... ze zitten dicht... Hmmm via de hoofdstraat, want ik moet ook nog Argentijnse Pesos uit een automaar weten te scoren naar het volgende adresje.... HostelCruz del Sur, te duur en niet leuk genoeg maar goed, ik ben onderdak....en toen had ik HONGER !!!! Of nee, dat had ik al uren want sinds het ontbijt niks gegeten.... dus met die verse pesos de straat opgegaan en me even vol gepropt.

Ushuaia lijkt me wel een leuke gezellige stad en ik ben benieuwd hoe de omgeving eruit ziet, morgen ochtend maar eens met daglicht een ommetje gaan maken en eens zien wat ik hier in dit jaargetijde allemaal kan beleven... ben te laat voor kayak- of zeiltrips en ik vrees dat ik nog te vroeg ben om te skiën (tot opluchting van een aantal lezers geloof ik)

Zo eerst maar eens gaan slapen.....

welterusten, Buenos Noches
Eric

ps: Hennie, is het zo weer lang genoeg?
ps 2: Heb net ook 8 foto’s geselecteerd voor dit reisverslag.... zijn geen vrolijke, zonnige foto’s vrees ik... plus hier en daar een beetje overbelicht omdat ik vergeten was na wat foto’s in het donker met grotere lichtgevoeligheid de instelling weer terug naar normaal te zetten... dus

• 09 Juni 2011 - 07:17

Melita:

No es Bora Bora! Y 'no hay problema' es mejor para decirlo!
    Pero 'no hay drama' no es una problema tambien! :)

• 09 Juni 2011 - 10:09

Annie:

Wat een trieste aanblik die foto's...als het regent ziet alles er anders uit...erg jammer...de zon kan niet altijd schijnen...hele leuke kamer met al die bloemetjes...de kleur van je backpack past precies bij de gordijnen...was je dat al opgevallen?...inderdaad een mooi vliegveld...bij de tussenlanding dat je zomaar van het vliegveld af mag...komt misschien doordat het een binnenvlucht is...ik heb 1x een tussenlanding gehad van 6 uur en we mochten niet eens het vliegtuig verlaten...fijn hé bij de nooduitgang zitten...kun je heerlijk je benen strekken...ondanks mijn korte pootjes vond ik het een luxe....van die dame die verkeerd zat zal zeker geen analfabeet zijn want dan vraag je het waar je plaats is...is weer gewoon een ik figuur...zoals zovele tegenwoordig....wat lief van die mevrouw die met chocolaatjes rond kwam...was het niet de bedoeling dat je het moest betalen....dat idee krijg ik...daar heb ik al zoveel ervaring mee in het buitenland...eerst vriendelijk wat aanbieden en daarna de hand ophouden....toen ik las dat je backpack maar niet aan kwam dacht ik,nee hé niet weer...dat zul jij zelf ook wel gedacht hebben...gelukkig voor je kwam hij te voorschijn op het laatste moment...je weet de spanning er wel in te houden...dat hollandse gevoel moet je nog ff terug dringen....het is nog niet zover...maar wel grappig dat je ineens hollands hoorde praten...kan me voorstellen dat je erg verbaasd was .....stop ermee want mijn pc begint raar te doen....groetjes en veel plezier verder...xx

• 09 Juni 2011 - 11:30

Barbara:

Hey Ericje, net ff op google.maps je route gevolgd, mmm indrukwekkend, van paradijs naar weer een hollands weertje :-) Op naar het avontuur, ben benieuwd !! xx

• 10 Juni 2011 - 14:01

Mams::

Hahaha, koud-vies-nat-bah!!! Ken ik die kreet niet ergens van? Ik hoop dat het deze keer net zo'n grandioze meevaller wordt als destijds, maar dan zònder de lange latten! Je hebt bij skieën wèl je nek nodig.
    Als ik echter de foto's zie, vrees ik... :-(
    "Wonderschoon Vuurland" jasses jongen, wat heb je er te zoeken?
    Nou ja, jij zult wel weten waarom je er naartoe wilde, dus ik wacht maar af òf en zo ja wanneer het beter wordt.
    Ik lees ineens veel Spaans op je site, nou daar doe ik dan ook maar aan mee.
    Abrazos y besos de mamá. :-)

• 10 Juni 2011 - 19:55

Karin:

"no hay drama"

• 14 Juni 2011 - 12:58

Hannah:

Ja!! Haha weer een enorm lang verhaal, ik net terug van een weekendje Brabant, dacht dit wordt een makkie maar nee.
    Trieste bedoening daar, maarja heb ik eerder gehoord, zoveel bijzonders kan je daar denk ik ook niet verwachten, teminste als ik ene vriend mag geloven, maarja die is er in een heel andere tijd en omstandigheden geweest, als dat jij er nu bent.
    Het weer werkt natuurlijk ook niet mee. Dat is wel erg jammer, want wij weten toch dat het ook in de winter met veel sneeuw prachtig kan zijn.
    Groetejs Hannah