La Paz en weer in de lappenmand

Door: Eric

Blijf op de hoogte en volg Eric

08 Juli 2011 | Bolivia, La Paz

Sucre - La Paz, maandag 4 juli 2011

Zo, lekker relaxt met het vliegtuig vandaag, geen hele dag opgevouwen in een lokale bus. Eerst met de taxi naar het vliegveld. De eerste de beste taxi die voorbij komt hou ik aan en het eens weer een wrak van de week kun je wel zeggen. Na de eerste kilometer stopt hij langs de weg en braakt een stortvloed Spaans over me uit, ik snap er geen flikker van. Hij stapt uit en pakt een reserve wiel van het dak... Ahhhh nu valt me ook op dat de linkervoorkant wel erg laag hangt... Ik stap ook uit en inderdaad, lekke band. Ik kijk eens naar de band die eraf komt.... nog een wonder dat die het zo lang heeft volgehouden en kijk dan naar het reserve wiel.... dat ziet er nog beroerder uit. Geen profiel en een scheur langs de zijkant... het zal mij benieuwen... kwartiertje later zijn we bij het vliegveld, band heeft het gehouden, ik geef de beste man een redelijke fooi (hele ritje koste me 3 euro lol).

Vliegtuig, een Boeing 300, ziet er spiksplinternieuw uit.... geen kwaad woord over AeroSur. Als ik echter instap valt me op dat het interieur een stuk ouder is...hmmm duidelijk een kwestie van de buitenkant een fris laagje verf gegeven.... We stijgen op en in het begin behoorlijke turbulentie maar alles gaat goed en even later geniet ik van het uitzicht terwijl ik een broodje en een sapje wegwerk, alles inclusief.

45 minuten later, hallo La Paz. Het hoogstgelegen internationale vliegveld ter wereld. De stad zelf ligt op 3600 meter maar het vliegveld op een berg er naast, dik 4000 meter dus. La Paz zelf is geen erg mooie stad maar de locatie is adembenemend in een kom met de buitenwijken tegen de berg op. De taxirit naar het centrum is dan ook meer dan de moeite waard.

Rest van de dag kalmpjes aan gedaan,beetje door de wijk gewandeld en weer aan de hoogte gewend.

La Paz, dinsdag 5 juli 2011

Heerlijk uitgeslapen... toen ik beneden kwam kreeg ik te horen dat ontbijt maar tot 10 uur werd geserveerd....oeps....nou ja, aan de overkant zit een leuk eettentje, dus daar maar "ontbeten". Daarna de stad ingelopen naar een drogisterij.... ik verbruik momenteel best veel pijnstillers.... O jee hoor ik jullie denken, wat nu weer? Eerst voedselvergiftiging in Nepal, daarna spijker in zijn reet in Indonesië, nek bijna gebroken in Nieuw Zeeland en nu... nu heb ik kiespijn... al een paar dagen, sinds zaterdagavond om eerlijk te zijn. Zit duidelijk een ontsteking onder één van mijn kiezen... vrees dat ik morgen naar de tandarts moet....

La Paz, woensdag 6 juli 2011

Hmmm tis niks beter vandaag.... nog steeds auw... dus eerst maar eens de ambassade gebeld of ze me kunnen adviseren mbt een goede tandarts... nee, dat konden ze niet... nou daar heb je dan ook mooi niks aan... Gelukkig staat er in de Lonely Planet een tandarts vermeld die nog Engels spreekt ook. Die gebeld, ik kon 's middags meteen terecht.

Tandjes gepoetst en de straat op, nu is het ongeveer 3 km maar toch een taxi genomen (kost 1.20 euro) die rijd zich eerst klem in de file.... Inmiddels 10 min te laat staan we voor het gebouw om vervolgens de conclusie te trekken dat hij me naar het verkeerde gebouw heeft gebracht... Nee, hij weet waar ik zijn moet... wij de taxi weer in en hij rijdt compleet de verkeerde kant op... Voordat ik mijn kaart van La Paz erbij heb gepakt en ik heb de goede richting heb opgewezen zijn we zover terug gereden dat we opnieuw in de file terecht komen.... Enfin, al met al ongeveer een uur in die taxi gezeten (voor 3 km!!!!) hij heeft dus ook géén tip gekregen.

Bij de tandarts vonden ze het helemaal niet raar dat ik bijna een uur te laat was, moest wel nog even wachten. Daarna de mooiste tandarts gekregen die ik ooit heb gezien... wow wat een mooie meid... maar ja, tandarts he? Dus ik vertel wat er aan de hand is en zij maakt twee röntgen foto's en verteld me dan wat ik eigenlijk al wist. Onder één van mijn kiezen (die waar ik al eens een wortelkanaal behandeling aan heb gehad en waar een kroon op zit) zit een forse ontsteking. Ik moet aan de antibiotica om de ontsteking aan te pakken en daarna moet zij door die kroon heen boren en de wortelkanalen opnieuw schoonmaken.... daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in.

Enfin, met recept de straat weer op en naar de Apotheek.... daarna terug naar het hotel. Dat is dus bergop maar ik had wel even zin om mijn benen te strekken en dacht ach als ik moe word pak ik wel een taxi, drie kwartier later was ik bij mijn hotel.... bergop lopen gaat hier dus sneller dan bergaf met een taxi....

Maar goed, ik zit dus nu aan een anti biotica kuur en wil de komende dagen even afwachten hoe dat aanslaat. Als dat goed aanslaat reis ik gewoon door en ga ik over een paar weken in Nederland naar de tandarts... zo niet, tja, dan zal t hier moet gebeuren....

Omdat ik me best wel zielig voel mezelf getrakteerd op een heerlijke Thaise maaltijd

Donderdag, 8 juli 2011

10 voor 10 in de ontbijtzaal lol.... Daarna kalm aan gedaan. Om 12 uur afgesproken met Ashling en Noël. Als ik om 12 uur bij hun hotel ben staat echter alleen Noël klaar... Ashling ligt op bed... voedselvergiftiging.... Opgelopen in het laatste avond in Sucre (ze zijn een dag later uit Sucre vertrokken dan ik) Enfin, met Noël geluncht en muziek uitgewisseld.

terug naar het hotel en ik merk dat ik me al iets beter voel...... om dat te vieren mezelf getrakteerd op een heerlijke Indiase maaltijd

Vrijdag, 9 juli 2011

Vannacht erg goed geslapen, zwelling is grotendeels weg en ben inmiddels van de pijnstillers af.... dat gaat sneller en beter dan ik verwacht had. Was trouwens om 9:56 uur in de ontbijtzaal... slapen gaat hier iig uitstekend lol.

Vandaag nog wel erg kalm aan gedaan maar vanaf morgen worden we weer actiever. Morgen wil ik een citytour maken met de bus en overmorgen naar Chacaltaya (en dan moet ik weer vroeg op jakkes) en dan vertrek ik maandag eindelijk uit La Paz richting Copacabana aan de oevers van Lago Titicaca.

Groetjes
Eric

ps: Heb trouwens een prima hotelkamer, een goede hete douche, een prima bed en een tv met 120 zenders dus ik vermaak me wel tijdens alle gedwongen rust die ik me opleg, stiekem eigenlijk best lekker om een paar dagen niks te doen!

en ik voel me alweer goed genoeg om foto 5 te maken.... heeel zielig not :-)

Oh trouwens, heb nog een leuk berichtje gelezen op nu.nl...over de Atacama woestijn (waar ik dus 2 weken geleden was, in Noord-Chili)

Atacamawoestijn overvallen door zeldzaam pak sneeuw

De doorgaans gortdroge Atacama-woestijn in Chili is deze week bedekt met een dik pak sneeuw. Er viel ruim tachtig centimeter sneeuw in de normaal dorre regio.

Zo'n grote hoeveelheid is in twintig jaar niet voorgekomen, meldt de BBC. De woestijn kent een lengte van bijna duizend kilometer.
Door een koudefront dat de afgelopen week over de regio trok zijn de temperaturen een stuk lager dan in voorgaande Zuid-Amerikaanse winters.
Donderdag liep een bus met 36 passagiers vast in de sneeuw. De lokale autoriteiten waren net op tijd om de gestrande Chilenen in veiligheid te brengen.

Woensdag was het 8 graden onder nul in de hoofdstad Santiago. Deze voor Chileense begrippen extreme weersomstandigheden zijn volgens onweer-online.nl toe te schrijven aan een regenschaduw, een droge plaats aan de lijzijde van het Chileense kustgebied en een koude aflandse luchtstroom, die iedere vorm van vochtigheid tegenhoudt.
De site meldt dat sommige weerstations in de regio nog nooit enige vorm van neerslag hebben gehad. Deze week bleek een koude polargolf toch in staat om door de barricade heen te breken, waardoor de sneeuwval kon ontstaan.

• 09 Juli 2011 - 07:17

Hannah:

Je ziet er erg zielig uit jaaaaaaaa ik dacht nu weer kiespijn wel het vervelenste wat je kan hebben, het is zo'n zeurende pijn, maar gelukkig het valt weer mee, niet te hopen dat het weer de kop opsteekt voor je thuis bent.
    Sterkte er verder mee.
    xxx

• 09 Juli 2011 - 08:14

Annie:

Och arme ziel je weet het wel spannend te houden....wat vervelend nu dat je op het laatste stukje reis nog kiespijn moet krijgen.....het is te hopen voor je dat je het uit kan zingen totdat je weer in Nederland bent...oeps nu ik dit zo schrijf schiet het echt al op....toe maar mooi excuus om jezelf te verwennen met een Thaise en Indiaanse maaltijd...gelijk heb je....mmmmm wel erg lekker....zo heb jij ff geluk gehad toen jij er was,dat er geen sneeuw is gevallen in de woestijn...of misschien jammer omdat het uniek is.....een geweldig mooi plaatje foto 5.....wens je veel sterkte met je zere kies...lieve groetjes xx

• 09 Juli 2011 - 17:49

Zus:

Pien in 't bekkie...heb je alles gehad en dat dit...laat die mooie schone 'm d'r gewoon uittrekken.Neem je de kroon mee naar huis en dan een stevig implantaatje erin en kroon er weer op.Ideaal.Ben nu ervaringsdeskundige en kan je vertellen dat niet iedereen er bont en blauw uit gaat zien.peanuts.ech.
    dikke x van zus en toedels.

• 09 Juli 2011 - 18:48

Neef:

Het uiterlijk zegt niets over het innerlijk (ik heb het over het vliegtuig lol). Wat ben je toch zielig... Eerst dit, dan dat en nu een kies ontstoken... Gelukkig al bijna over :) Lijkt me een luxe hotelkamer in die stad. Sterkte verder en probeer nu wel de ongelukken, enz & etc, uit de weg te lopen lol. Groetjes van je neef van je moeder's kant.

• 09 Juli 2011 - 18:51

Karin:

Tjonge jonge, het is gelukkig je kies maar dacht ik eerlijk.... ik schrok ff. Maar desalniettemis, het is erg erg erguggg vervelend. Gelukkig knap je weer op en kan je wat mij betreft jezelf nog maar eens trakteren op een heerlijke maaltijd...pak eens een Lapaziaatje..... ;-)
    Ik hoorde dat die erg lekker zijn.
    Sterkte Hussie en fun!
    kus K

• 10 Juli 2011 - 09:56

Nepneef:

hallo das niet niks, maar je doet het goed, goed idee om de ambasade te vragen, en waardeloos dat ze niet eens een antwoord kunnen geven. lang leve LP! Hoop dat je de thuis have niet te veel mist en dat je de marraton uit kunt lopen. (beter dan een taxi!)
    Heb moeders gezien ( skype) en die ziet er goed uit dus daar hoef je geen haast voor te maken.
    Geniet!

• 12 Juli 2011 - 03:07

MIRIAM:

QUE PASO?? PORQUE ESA CARITA???
    UN BESO